logo_mob Istorijska tura - Mrnjavčevići
0800 400 104    

Mrnjavčevići - Istorijska tura, Makedonija & Grčka

Додатне информације

 • Trajanje i prevoz:6 dana, Autobusom
 • Datum polaska:28.April
 • Noćenja i smeštaj:3 noćenja, Hoteli 2/3*
 • Obilasci:Skoplje, Psača, Matka, Markov manastir, Prilep, Edesa, Marička bitka, Ser
 • Cena:Od 199 € Specijalna cena za rane prijave!
 • Doplata za jednokrevetnu sobu EUR:65

Медије

Program: Mrnjavčevići - Istorijska tura, Makedonija & Grčka-6833

Odaberite opciju i cenu:

Odaberite datum polaska:

Odaberite broj putnika:

"Doplata za jednokrevetnu sobu: "

Informacije o putnicima:

Putnik 1:Informacije o kupcu:


Koliko je tri minus jedan?

Upišite odogvor na pitanje iznad (npr: 78):
209e1cb0e70e800c32e7eb319f48aa54_L Istorijska tura - Mrnjavčevići
Преузмите прилоге:

6 DANA AUTOBUSOM / 3 NOĆENJA

28. APRIL – 3. MAJ 2022. – Prvomajski praznici

ČUDESNA PRIČA O MRNJAVČEVIĆIMA – IZMEĐU ISTORIJE I LEGENDE

Opet nešto sasvim posebno! Ljubiteljima nacionalne istorije ovo će biti prava poslastica. Svi po nešto znamo o Mrnjavčevićima, ali gotovo niko se nije nešto posebno usredsredio na njih. Evo prilike da čujemo kazivanja o njima. Krećemo put današnje Severne Makedonije, oblasti koja je bila u posedu Mrnjavčevića, kao i Serska oblast u današnjoj Grčkoj. Da bi nam priča bila potpuna, odlazimo i na mesto na kojem su braća Mrnjavčevići ostavili svoje živote – mesto čuvene Maričke bitke. Posetićemo prestonicu Marka Kraljevića, Prilep. Svakako, obićićemo i zadužbine ove srpske dinastije locirane oko Kumanova i Skoplja. Čudesno istorijsko putovanje, jedinstveno u našoj zemlji! Inovativnost je od nas imperativ! Po tome se razlikujemo od drugih!

Program putovanja:

1. dan (četvrtak 28. april)  Polazak iz Novog Sada (Žel.stanica/lokomotiva) oko 22h, i iz Beograda oko 23.30h (Sava centar). Noćna vožnja autoputem preko Niša ka Kumanovu. Moguć ulazak na svim stajalištima duž autoputa Beograd-Preševo. Kraća usputna zadržavanja radi odmora i obavljanja carinskih formalnosti.

2. dan (petak 29. april)      Jutarnja vožnja preko Kumanova ka oblasti Krive Palanke. Odlazak do MANASTIRA PSAČA. Manastir Svetog Nikole u Psači je zadužbina iz 14. veka srpskog velikaša kneza Paskača. Paskač je bio gospodar oblasti Stracina. U manastirskoj crkvi se nalazi jedinstvena freska kralja Vukašina i cara Uroša koja reprezentuje njihovo suvladarstvo Srbijom. Iz Psače se vraćamo ka Kumanovu i odlazimo ka Skoplju. U selu Markova Sušica obićićemo MARKOV MANASTIR koji predstavlja zadužbinu kralja Vukašina i njegovog sina Marka Kraljevića. Manastirska crkva je posvećena Sv. Dimitriju, svecu zaštitniku loze Mrnjavčević. Crkva poseduje izuzetno vredan freskopis iz 14. veka sa prikazom ktitora manastira. Nakon obilaska manastira sledi mali odmor za ručak u nekom od lokalnih restorana. Potom odlazimo do Matke kod Skoplja gde ćemo obići divan MANASTIR SV. ANDREJE poznat i pod imenom Andreaš. Podigao ga je Andrijaš Mrnjavčević 1389. godine sin kralja Vukašina i brat Kraljevića Marka. Manastir je ukrojen u prelep prirodni ambijent akumulacionog jezera Matka od kojeg počinje i nadaleko čuveni kanjon reke Matke. Nakon obilaska manastira odlazimo put SKOPLJA. Smeštaj u hotel u popodnevnim satima. Slobodno vreme za odmor i individualni obilazak grada koji je u našoj istoriji upisan zlatnim slovima kao prestonica Dušanovog carstva. Noćenje.

3. dan (subota 30. april)     Doručak. Odlazak iz smeštaja do 8.30h. Odlazak do PRILEPA koji je predstavljao prestoni grad Marka Kraljevića. Ostaci Markove tvrđave još uvek su vidljivi na brdu iznad grada. Nastavak putovanja preko Bitolja ka Grčkoj. Predah u prelepoj EDESI, gradu na četiri reke sa čak 12 vodopada po kojima je poznat. Prošetaćemo se Varosijem, lepim trgovačkim delom grada. Videćemo stari Vizantinski most, i naravno park vodopada. Nastavljamo put dalje preko Soluna, kraj Halkidikija i preko Kavale do gradića ALEKSANDROPOLI. Dolazak u večernjim satima. Smeštaj u hotel. Noćenje.

4. dan (nedelja 1. maj)        Doručak. Nakon doručka se odjavljujemo iz hotela i odlazimo do mestašca ORMENIO, odnosno Černomen. To je najsevernija tačka Grčke. Nedaleko od ovog mesta, na obali reke Marice, odigrala se velika Marička bitka 1371. godine. U ovoj bici su svoje živote izgubli braća Mrnjavčevići, Vukašin i Uglješa. A bitka je u istoriji označila početak kraja srpske države. Nakon Maričke bitke Turci su bili nezadrživi. Iz Černomena krećemo ka Serskoj oblasti. Usputna pauza u divnoj KAVALI, primorskom mestu koje se nalazi tačno prekoputa ostrva Tasos. Prema predanju, Kavala je mesto na kojem se iskrcao Sveti Pavle na početku svoje apostolske misije Evropom. Nastavak putovanja do drevnog SERA, Dolazak u večernjim satima. Smeštaj u hotel. Noćenje.

5. dan (ponedeljak 2. maj)     Doručak. Odjava iz smeštaja. Odlazimo u centar grada SERA koji je predstavljao veoma važno središte uprave tokom srpskog carstva. U ovom gradu je car Dušan podigao svoju kulu i doneo završne akte za svoj Zakonik 1349. godine, a pre toga je upravo ovde doneo odluku da se kruniše za cara. Nakon smrti cara Dušana ovim gradom upravlja despot Uglješa Mrnjavčević. Prošetaćemo se slikovitim centrom grada i malo predahnuti. Krećemo polako nazad ka našoj Srbiji. Noćna vožnja preko Severne Makedonije.

6. dan (utorak 3. maj)         Povratak u jutarnjim satima. Kraj putovanja.

CENA ARANŽMANA PO OSOBI

229 €   sniženo 199 €

SNIŽENA CENA VAŽI ZA OGRANIČEN BROJ MESTA!

SNIŽENA CENA UVEK VAŽI ZA ČLANOVE FANTAST CLUB-A

Cena aranžmana uključuje:

 • prevoz visokopodnim turističkim autobusom na navedenoj relaciji (klima/grejanje, audio-video oprema)
 • 3 noćenja sa doručkom (kontinentalni doručak) u hotelima sa 2/3* (1 noćenje u Skoplju + 1 noćenje u Aleksandropoliju + 1 noćenje u Seru)
 • smeštaj u 1/2 i 1/2+1 sobe sa kupatilom (1/2 sobe sastoje se od 2 single ležaja normalne veličine ili francuskog ’’queen size’’ ležaja. 1/2+1 sobe sastoje se od 2 single ležaja normalne veličine ili francuskog ’’queen size’’ ležaja, sa pomoćnim ležajem, manjih dimenzija od redovna dva – fotelja na razvlačenje, forma poljskog žičanog kreveta ili sl.; što može bitnije ugroziti komfor treće osobe!)
 • sve obilaske navedene u programu
 • usluge profesionalnog turističkog vodiča

Cena aranžmana ne uključuje:

 • Ulaznice za muzeje i druge turističke objekte
 • Troškove međunarodnog putnog osiguranja sa Covid19 (može se dobiti u agenciju po ceni od oko 1000 dinara za osobe od 18-70 god.; za starije 70+ cena iznosi 2000 dinara)
 • Ostale nepomenute usluge
 • Doplata za jednokrevetnu sobu - 65 €
 • Doplata za dodatno sedište u autobusu – 90 €
 • Obavezna doplata za gradske turističke takse koja iznosi 6 € po osobi (ukupno, za sva tri noćenja)

USLOVI PLAĆANJA: PLAĆANJE SE VRŠI U DINARSKOJ PROTIVVREDNOSTI PO SREDNJEM KURSU NBS NA DAN UPLATE

 • Gotovinski - rezervacija se vrši uplatom akontacije u iznosu od 40%, a ostatak se plaća najkasnije 15 dana pre datuma polaska.
 • Administrativnom zabranom na platu - 50% se plaća prilikom rezervacije, a ostatak duga se iskazuje u evrima, a obračun se vrši po srednjem kursu NBS na dan dospeća obustave i rate! Administrativnim zabranama je moguće platiti do 20.10.2022.
 • Platnim i kreditnim karticama VISA, MASTER, MAESTRO, AMERICAN EXPRES i DINA.
 • Intesa kreditnom karticom Visa, Master, Maestro ili American Expres karticama – 60% se plaća prilikom rezervacije, ostatak duga je moguće platiti navedenim karticama najkasnije 15 dana pre polaska na maksimalno 6 mesečnih rata a zaključno sa 20.10.2022.
 • Zaposleni u preduzećima koja su članice „Fonda Solidarnosti“ plaćaju na 12 rata, ukoliko im Fond odobri Ugovor o administrativnoj zabrani.
 • U mesečnim ratama ČEKOVIMA: prilikom rezervacije plaća se 50% od cene aranžmana, a ostatak duga se deli na jednake mesečne rate, koje dospevaju 20.-tog u mesecu, a najkasnije do 20.10.2022.

U sve cene je uračunat PDV od 20%

OPIS SMEŠTAJA:

HOTEL FAMA 3***, Skoplje https://hotelfama.business.site/ ili sličan

Nalazi se nedaleko od centra grada. Poseduje recepciju otvorenu 24 sata, WiFi konekciju, aperitiv bar, salon za posluženje doručka... Sobe su sve sa kupatilom (tuš-wc), TV, centralnim grejnim sistemom.

HOTEL MARIANNA 2**, Aleksandropoli http://www.mariannahotel.gr/# ili sličan

Hotel se nalazi nedaleko od centra grada. Poseduje recepciju, salon za posluženje doručka, WiFi konekciju u javnim delovima objekta, lobi bar. Sobe su skromne, male, sa kupatilom, TV.

HOTEL GALAXY 2**, Ser https://www.hotelgalaxyserres.gr/ ili sličan

Hotel se nalazi nedaleko od centra Sera.Poeduje lobi sa dnevnim boravkom, recepciju otvorenu 24 sata, salu za doručak, WiFi u javnim delovima objekta... Sobe su skromno opremljene, male, sve sa kupatilom, TV.