Kosovo u dušu svoju stavi

Додатне информације

 • Trajanje i prevoz:3 dana, Autobusom
 • Datum polaska:11.Novembar
 • Noćenja i smeštaj:2 noćenja, Vinica Petrović
 • Obilasci:Gazimestan, Gračanica, Velika Hoča, Prizren, Dečani, Pećka patrijaršija
 • Cena:9.900 din
 • Doplata za jednokrevetnu sobu EUR:26

Медије34c7216f505dec7a3d5a3a4569f125d8_L Kosovo u dušu stavi
Преузмите прилоге:

ТРОДНЕВНО ПУТОВАЊЕ, 2 НОЋЕЊА У ВЕЛИКОЈ ХОЧИ

11. - 13. НОВЕМБАР 2021.

ГАЗИМЕСТАН – ПЕЋКА ПАТРИЈАРШИЈА - ДЕЧАНИ – ВЕЛИКА ХОЧА – ПРИЗРЕН – ГРАЧАНИЦА –БАЊСКА

Косово... Ако само овако напишемо, одмах се нађу „паметни“ да нас исправљају да то није Косово, већ Косово и Метохија! Но, у песмама се пева Косово, и на демонстрацијама се узвикује само Косово, и када причамо, причамо о Косову... И увек је „памети“ било више, и вазда се паметовањем нешто бистри... Они који вазда узимају Косово у уста, на питање да покажу правац где се оно налази, да га покажу одмах на карти Србије, то неће знати! Јер на Косову никада били нису! Да ли је безбедно? Борићу се за моје Косово, али не бих баш да идем тамо, није баш безбедно! Ухх!!! Морате се одлучити! Будући да су нам уста пуна Косова, хајде да Косовом напојимо и нашу душу! Од Газиместана, позорнице Косовског боја, па преко Милутинове Грачанице, па до Велике Хоче са својим винским причама, и даље до царског Призрена, Дечана и невероватне Пећке патријаршије... На сваком кораку историја, сећања, сузе... Ово је једно сасвим посебно путовање на којем ћемо покушати да испричамо причу са Косова, и наравно Метохије. Време је да Косово у своју душу ставите!

Програм путовања:

1. дан путовања (четвртак)   Полазак из Новог Сада у 2 сата по поноћи (Жел.станица/локомотива), из Београда око 3.30 часа ујутро (Сава центар). Путовање ка Чачку, и даље преко Краљева и Рашке до административног прелаза Јариње. Пут даље води преко Косовске Митровице ка Приштини... Посета локалитету Газиместан на којем се одржао судбоносни Косовски бој 1389. године. Прича о кнезу Лазару и српским јунацима, току битке, и узроцима и последицама. Наставак путовања преко Приштине до Пећке патријаршије. Обилазак вековног средишта Српске православне цркве. У њој се вековима налазило седиште и маузолеј српских архиепископа и патријарха. Од свога постанка у 13. веку, Патријаршија је окупљала учене теологе, врсне књижевнике и обдарене уметнике и сви су они у њој остављали сведочанства о свом прегалаштву. Стога је она данас не само старо средиште српске цркве, већ и место где се чува значајна уметничка заоставштина. Овде се налази Споменик природе Шам-дуд стар око 750 година. Наставак путовања до манастира Високи Дечани. Манастир је грађен у првој половини 14. века, а његови ктитори били су краљ Срефан Дечански и његов син цар Душан. Преко 1000 фресака се налази у овом манастиру и све припадају реду ремек-дела средњовековног фрескосликарства. Манастир је познат и по производњи сјајног сира и наравно вина. Из Дечана пут нас води до Велике Хоче. По доласку, прво ћемо се сместити, упознати се са нашим домаћинима, и коначно предахнути. Увече, опционо следи вечера у виници Петровића уз дегустацију чувених метохијских вина. Ноћење.

2. дан путовања (петак)   Доручак у виници Петровића. Полазак у 10 часова ка Призрену. Град је основан почетком 11. века од стране византијског цара Василија, а у српској средњовековној држави нашао се од 1214. године. Град на Бистрици економски јача нарочито у време краља Милутина, цара Душана и цара Уроша. Из тог периода су најзначајнији историјски споменице српске средњовековне баштине. Путописци тога времена Призрен називају „царски град“ и „царска престоница“, а у народним епским песмама наводи се као „српски Цариград“. По доласку у Призрен прво ћемо посетити остатке некада велелепног манастирског комплекса Светих Архангела који су лоцирани у сценографском окружењу Шаре и Призренске Бистрице, а подно древног града Вишеграда који је у народу познат као Душанов град. Манастир је саздао цар Душан као своју гробну цркву. У Призрену ћемо се прошетати дивним старим градом, обићићемо Богородицу Љевишку –представља светску културну баштину под заштитом Унеска, задужбину краља Милутина из 14. века. Потом ћемо посетити Саборну цркву Светог Ђорђа, видећемо и православну Богословију, стару чаршију са дућанима, џамијама, хамамима... Слободно време за индивидуалне активности (ручак, шетњу до Калаје и цркве Св. Спаса...). Повратак у Велику Хочу до 16 часова. Прошетаћемо се местом које се помиње још у 12. веку у повељи Стефана Немање. Обићићемо цркву Св. Стефана, кулу Лазара Кујунџића, старе господске куће које су заостале у времену... Посетићемо вински подрум породице Петровић у којем се налазе остаци виновода цара Душана. Увече је опциона вечера у виници Петровића. Ноћење.

3. дан путовања (субота)   Доручак од 07.30х. Одјава из смештаја до 9 часова. Одлазак из Хоче... Одлазак до Грачанице. Обилазак средњовековног манастира Успења Пресвете Богородице који представља најлепшу задужбину Светог краља Милутина из 1321. године. Слободно време за ручак у дивном етно-ресторану. Наставак путовања до још једне Милутинове задужбине, манастира Бањска који је изграђен као гробна црква краља Милутина. Након обиласка овог манастира следи повратак ка Београду. Повратак у вечерњим сатима. Крај путовања.

ЦЕНА ПУТОВАЊА

9.900,00 динара

Цена путовања обухвата:

 • Превоз туристичким мини-бусом или комбијем на наведеној релацији (комплетна опрема, клима, аудио)
 • 2 ноћења са доручком у приватном смештају у Великој Хочи – сеоска домаћинства
 • Смештај је могућ у двокреветним собама, или трокреветним собама (раздвојени лежајеви, веома скромно будући да се ради о приватном смештају)СОБЕ НЕ ПОСЕДУЈУ СОПСТВЕНА КУПАТИЛА – на 2-3 собе иде једно купатило!
 • Обиласке према програму уз тумачење туристичког водича
  • Услуге професионалног туристичког водича током целог путовања
  • Организационе трошкове

Цена путовања не обухвата:

 • Све остале не поменуте услуге
 • Индивидуалне трошкове
 • Доплата за смештај у једнокреветној соби износи 3.000 динара
 • Доплата за 2 вечере у Виници Петровић износи 3.000 динара (обавезна пријава и уплата у агенцији) – Хоча је веома мало место и не поседује ресторане! Вечера се послужује искључиво уколико је унапред уговорена!

УСЛОВИ ПЛАЋАЊА:

 • Готовински - приликом пријаве за путовање уплаћује се минимум 40% од укупне вредности аранжмана, док се остатак исплаћује 10 дана пре путовања
 • Платним картицама – „Dina“, „Master Card“, „Visa“, „American Express“
 • Одложено плаћање чековима: 40% у готовини приликом пријаве, а остатак је могуће платити на максимално две месечне рате по повратку са путовања (2 чека).

ОПИС СМЕШТАЈА:

ВИНИЦА ПЕТРОВИЋ, ВЕЛИКА ХОЧА http://www.vinicapetrovic.rs/smestaj/ и слично

Виница се налази у централном делу Велике Хоче. Домаћини, породица Петровић, се бави производњом дивних метохијских вина која ћемо имати прилике и да пробамо и да купумо. Смештај је скроман, а купатило деле две-три собе. Амбијент је веома пријатан, и верујемо да ћете уживати у вашем боравку. Овај објекат располаже са свега 5 соба, те први пријављени ће и бити ту смештени (приоритет имају они који су уплатили вечеру), док ће се остатак групе смештати по сеоским домаћинстима у Великој Хочи – такође у собама која немају засебна купатила, већ две-три собе деле једно купатило! НА ОВАКВОМ ПУТОВАЊУ СМЕШТАЈ НАМ ЈЕ БИО ЗАИСТА МАЊЕ БИТАН - АКО РАЗУМЕТЕ. БИТНИЈЕ НАМ ЈЕ ДА ПОМОГНЕМО НАШИМ ЉУДИМА У ВЕЛИКОЈ ХОЧИ!