Sombor, Dnevnik snova Истакнут

Додатне информације

 • Trajanje i prevoz:2 dana, Kombi-tura
 • Datum polaska:6. mart
 • Noćenja i smeštaj:1 noćenje, Privatni smeštaj
 • Obilasci:Futog, Bač, Sombor, Bezdan, Srbobran, Kovilj
 • Cena:Od 5.900 din Specijalna cena za rane prijave!

Медијеd5fd004cc4f747b904355d378db9cbcd_L Sombor, Dnevnik snova
Преузмите прилоге:

ДВОДНЕВНО ПУТОВАЊЕ / 1 НОЋЕЊЕ

6. – 7. МАРТ 2021.

ЧЕЛАРЕВО – БАЧ – СОМБОР – БЕЗДАН - СРБОБРАН - КОВИЉ

Ово је једна сасвим посебна прича... Прича о сновиђењима и песмама... Проча о највећем романтичару наше књижевности, гос'н Лази Костићу, његовим песмама, чудесном животу, љубавима,... Пре свега, ово је прича о његовим сновима – грчевима – магновењу из којег су настале најлепше песме српском романтизма... Наравно, ако се прича о Лази, ондак некако наравски мора да се у причу ставе и Ленка, и породица Дунђерски, али и књаз Никола, фрајла Јулијана, чика Јова Змај... У ово мало путешествије уткали смо казивања ускомешана са погледима... Биће лепоте свуда, јер она је у бити у очима посмарача... Покушаћемо да је оживимо, усковитламо, све како би смо у свима нама пробудили те дубоке емоције... Придружите нам се на овом специјално скројеном путовању...

Програм путовања:

1. дан путовања (субота)   Полазак из Београда у 07.30 часова (Сава центар), и из Новог Сада у 9 часова (Жел. Станица / локомотива). Путовање преко малог, али староставног села Футога, некадашњег поседа грофовске породице Футаки по којој и носи своје име. У овом селу налази се и диван дворац – летњиковац Хадик - Котек, изграђен крајем 18. века. Имао је овај властелински дворац неке знамените госте, а већ ћете чути и које... Наш пут даље води до некадашњег спахилука Чиб који је припадао велепоседничкој породици Дунђерски, односно најугледнијем од њих, госпон Лазару Лази Дунђерском. Касније је овај спахилук преименован у Челарево. У срцу овог малог бачког села налази се диван дворац Дунђерски, а крај самог дворца налази се некадашња пивара „Дунђерски“, данашња пивара „Carlsberg“. Одлазимо потом до Бача, знаменито историјско место по којем читава географска целина Бачке носи име. На простору Бача налази се древна средњовековна тврђава са дивном кулом. Такође, ту је и Фрањевачки самостан из 12. века, остаци турског хамама... Мало ћемо предахнути у Бачу, па наше путешествије наставити преко Оџака до Дорослова. На улазу у ово село налази се ходочасничко место црква Св. Марије на водицама, а проласком кроз Дорослово морамо споменути и једну краљевску препелицу и њеног грофа који је стигао директ из Италије. У Сомбор, најзеленију варош у нашој земљи стижемо поподне, и одмах ћемо, да не дангубимо, кренути у његов обилазак. Прво ћемо посетити дивно здање Жупаније. Овде се налази највећа слика у нашој земљи, уље на платну, рад аустријског сликара Ференца Ајзенхута, „Битка код Сенте“. Чућемо интересантну сторију о самој слици, Жупанији, и наравно теми слике, историјској битки која се одиграла код Сенте, а вођена је између Свете слијансе и Турака. Након посете Жупанији, следи лепа шетња Корзом уз разгледање Кармелићанске цркве, Српске читаонице, палате Паланачки, споменика Лази Костићу, где ћемо отпочети нашу причу о овом великану српске књижевности. Недалеко од Корза је и дивна Светођурђевска црква, као и здање Плебаније са чудноватим Сунчаним сатом („Један ти је од ових последњи“), као и главни сомборски трг којег често називају „Ћелави трг“. Након обиласка сместићемо се у Сомбору. Увече, предлажемо да одемо на вечеру на један од лепих сомборских салаша, „чардака ни на небу, ни на земљи“. Ноћење.

2. дан путовања (недеља)   Нови дан је стигао... Време је да наше приче наставимо... Одјавићемо се из смештаја до 8.30 часова, и потом одлазимо из Сомбора. Кратко путовање до Бездана... Не, немојте се плашити, не ради се о бескрају, нити оном бездану, то је само још једно лепо бачко место омеђено Дунавом... Отићићемо до дивне чарде „Шебешфок“ где ћемо се мало саживети са лепим амбијентом и где можемо доручковати. Након тога, одлазимо до центра Бездана где обавезно морамо посетити аутентични грађански кафе „Anna Caffe смештен у барокној палати из 19. века. Зашто ћемо посетити овај дивни кафе? Е, то нека буде тајна... Одлазимо са севера Бачке и путујемо ка њеном срцу, некадашњој престоници породице Дунђерски, Сентомашу, односно Србобрану. Ту ћемо причати о знаменитој српској велепоседничкој породици Дунђерски, њиховом пореклу, богатству, и наравно значају за културни и привредни препород Срба под окриљем хабсбуршке/Аустро-угарске монархије. Њихова палата и даље краси центар Србобрана, а у палати се крије једна мала интересантност... Свакако, у Србобрану се налази и лепа православна Богојављенска црква. Одлазимо потом преко салашарског насеља Ченеј и Новога Сада до Ковиља. У овом селу рођен је Лаза Костић, и ту се налазе две православне цркве, средњовековни манастир са чудесним иконостасом, капела Свете Петке, и парк природе Аркањ. Посетићемо манастир Сабора Светих Архангела, прошетаћемо се до чудновате капеле Св. Петке, и отићићемо до необичне чарде „На крај света“. Следи и наш повратак кућама у вечерњим сатима. Крај путешествија.

ЦЕНА ПУТОВАЊА

5.900,00 динара

Цена путовања обухвата:

 • Превоз удобним, аклиматизованим туристичким комбијемна наведеној релацији
 • 1 ноћење у приватном смештају (собе са купатилом)
 • Обиласке према програму уз тумачење туристичког водича
 • Услуге професионалног туристичког водича током целог путовања
 • Организационе трошкове

Цена путовања не обухвата:

 • Све остале не поменуте услуге
 • Индивидуалне трошкове
 • Потребне улазнице – око 500 динара (плаћање на лицу места)
 • Доплата за смештај у једнокреветној соби – 2.000 динара
 • Вечера – индивидуални трошак, на лицу места

УСЛОВИ ПЛАЋАЊА:

 • Готовински - приликом пријаве за путовање уплаћује се минимум 40% од укупне вредности аранжмана, док се остатак исплаћује 10 дана пре путовања
 • Платним картицама – „Dina“, „Master Card“, „Visa“, „American Express“
 • Одложено плаћање чековима: 40% у готовини приликом пријаве, а остатак је могуће платити на максимално две месечне рате по повратку са путовања (2 чека).

ОПИС СМЕШТАЈА:

ПРИВАТНИ СМЕШТАЈ СОМБОР – локација на максимално 1 км од центра града. Скроман смештај. Собе са купатилом.