tr?id=761434788560881&ev=PageView&noscript=1 Kapadokija i Ankara, Avionom

Sajt_baneri_-39 Kapadokija i Ankara, Avionom

logo_mob Kapadokija i Ankara, Avionom
0800 400 104    

Kapadokija & Ankara Avionom Истакнут

Додатне информације

 • Trajanje i prevoz:4 dana, Avionom
 • Datum polaska:17. Oktobar,
 • Noćenja i smeštaj:3 noćenja, Hoteli 5* i 4*
 • Obilasci:Avanos, Goreme, Ankara, Kapadokija, Derinkulu, Ihlara
 • Cena:Od 549 € Specijalna cena za rane prijave!
 • Doplata za jednokrevetnu sobu EUR:90

Медије

Program: Kapadokija & Ankara Avionom-6842

Odaberite opciju i cenu:

Odaberite datum polaska:

Odaberite broj putnika:

"Doplata za jednokrevetnu sobu: "

Informacije o putnicima:

Putnik 1:Informacije o kupcu:


Koliko je sedam plus dva? / 3.235.20.185

Upišite odogvor na pitanje iznad (npr: 78):
da76fb63fef40245e2e506d287b24c18_L Kapadokija i Ankara, Avionom
Преузмите прилоге:

 

4 DANA AVIONOM / 3 NOĆENJA

DIREKTAN LET BEOGRAD – ANKARA POLASCI SA ANADOLU JET (Turkish Airlines)
17. - 20. oktobar 2024.

POLASCI četvrtkom podnevni let / POVRATAK nedeljom večernji let

Usidrite vaš san, jer ime Ankare upravo označava sidro, a mnogi su sidrili svoje snove u ovom drevnom gradu, danas savremenoj prestonici Turske. Direktnim letom Anadolija nam nikada nije bila bliža. Odlučismo da u ovu kombinaciju sa Ankarom ubacimo i neverovatnu Kapadokiju. A tamo u Kapadokiji, svakakvih čudesa ima. Neverovatni pejzaži, podzemni starostavni gradovi, gradovi muzeji, zalasci sunca koji ne mogu nikoga ostaviti ravnodušnim... Drevna kultura, istorija na svakom koraku. Od Avanosa, grada keramike, preko varošice Goreme – muzeja na otvorenom, pa sve do Doline neba i kamenih dimnjaka... Pogledi jednostavno neće znati kuda da zalutaju, misli se neće moći usredsrediti, dodiri će osmehe pokretati... Putovanje za sva čula! Pridružite nam se.

 
Program putovanja:

1. dan (četvrtak) BEOGRAD – ANKARA - KAPADOKIJA   Sastanak na aerodromu „Nikola Tesla“ na šalteru 705. Prijava na prepodnevni let kompanije „Turkish Airlines“ za Ankaru. Po obavljanju prijave za let i pasoške kontrole, ukrcavanje u avion i poletanje za Ankaru. Po dolasku u Ankaru, sledi transfer ka Kapadokiji. Vožnja od oko 4 sata sa jednom usputnom pauzom. Dolazak u regiju Nevšehir i smeštaj u hotel. Odmor. Opciona večera u hotelu. Noćenje.

2. dan (petak) DEVRENT – AVANOS - GOREME   Doručak. Slobodan dan za individualne aktivnosti, ili polazak u 09.30h na celodnevni fakultativni izlet. Naravno, moramo prvo videti taj nadaleko čuveni pejzaž Kapadokije, te i odlazimo do doline Devrent, nedaleko od mestašca Zelve, gde ćemo videti „Pasabag“ – odnosno „bajkovite kamene dimnjake“ među kojima se zvuci vetra mešaju sa pesmama vila... Odlazak u čuveno mestašce Goreme koje predstavlja Muzej na otvorenom. Ovde se nalaze najlepši primerci Vizantijske umetnosti u Kapadokiji, skriveni u stenama u kojima su uklesane crkve sa freskama i slikama koje datiraju iz perioda od 10. veka do 13. veka. Popodne ćemo posetiti Avanos. Ovaj mali živopisni grad je poznat po vekovnoj izradi keramike, o čemu svedoče arheološki nalazi koji dopiru čak do 3000. godine pre Hrista! Naravno, posetićemo i jednu pravu umetničku grnčarsku radionicu u kojoj ćem se upoznati sa tehnikom izrade grnčarije i umetničkim oslikavanjem. Neizostavna je i kupovina suvenira. Sledi vožnja kroz dolinu golubova je jedna od najvećih dolina Kapadokiji između sela Goreme i najviše tačke u regije – Uhchasar, te sa vidikovca na koji ćemo stati imaćete priliku da pored cele doline vidite i najpoznatiji zamak juzne Kapadokije, tvrdjavu iznad grada Učhisar. U povratku ka Urgupu u dolini videćemo usamljene tri formacije-takozvane tri lepotice. Povratak u hotel oko 18h. Odmor i sabiranje utisaka... Opciona večera u hotelu. Noćenje.

3. dan (subota) DERINKUJU – IHLARA – BELISIRMA - ANKARA    Doručak. Odjava iz hotela. Slobodno vreme za individualne aktivnosti, ili polazak u 9h na poludnevni fakultativni izlet. Ovaj put idemo na jug Kapadokije, i uživamo u celosti u njenim neverovatnim pejzažima... Odlazak do sjajnog podzemnog grada Derinkuju. Pećinske kuće - neverovatna obrada kamena i prilagođavanje stenovitih formacija za život! Šetnja kanjonom Ihlara -čuda na korak od Anadolije, sve do seoca Belisirma, antičke Peristreme koja se naziva „Dolina neba“. Popodne polazak ka Ankari. Dolazak u večernjim satima. Smeštaj u hotel. Odmor. Noćenje.

4. dan (nedelja) ANKARA - BEOGRAD    Doručak. Odjava iz hotela do 9h. Stvari ostavljamo naravno u hotelu u delu koji je predviđen za to, jer imamo sasvim dovoljno vremena da još malo uživamo u Ankari. Slobodno vreme, ili fakultativni obilazak Ankare. Svakako, naše upoznavanje sa ovim divnim gradom treba započeti sa njegove stare tvrđave. Tvrđava se nalazi na uzvišenju te je vidljiva iz svih delova grada. Površina utvrđenja je neverovatnih 43 km². Unutrašnjost datira iz 7. veka, a čitavu strukturu opkoljavaju 14 metara visoki i moćni zidovi. Kompleks sadrži i Aladinovu džamiju, remek-delo seldžučke arhitekture. Nakon predaha i uživanja u neverovatnom pogledu na grad sa utvrđenja, odlazimo do najveće atrakcije grada. Posetićemo Anitkabir, Mauzolej Mustafe Kemala Ataturka. Ova impozantna građevina od mermera podignuta je u čast tvorca savremene turske države – oca Turaka – Ataturka. Impresivni Anitkabir se sastoji od četiri dela: Centralnog trga, Počasne dvorane (gde počiva Kemal Ataturk), Puta lavova i Parka mira. Na Centralnom trgu se nalazi 373 ćilima, a sam trg može da primi preko 15.000 ljudi. U Počasnoj dvorani, nalazi se grobnica koja je smeštena ispod sarkofaga koji teži 40 tona. U parku se nalazi više od 50.000 stabala drveća koji ulepšavaju kompleks. U okviru Anitkabira se nalazi i 10 kula koji su simetrično raspoređani i simbolišu ideale Turske Republike. Svaka kula sadrži Ataturkove citate. Nakon obilaska Mauzoleja, odlazimo u centar grada. Pogledaćemo monumentalnu Kodža tepe džamiju koja je građena između 1967. i 1987. godine. Arhitektonski inovativna, ogromna sa prostorom za čak 24.000 vernika, ova džamija danas predstavlja jedan od najmarkantnijih simbola Ankare. Lutaćemo još malo uličicama starog grada upijajući atmosferu. Oko 15 časova krećemo organizovanim transferom ka međunarodnom aerodromu. Prijavljujemo se za let ka Beogradu. Let za Beograd u 18.05h po lokalnom vremenu. Sletanje u Beograd u 18.05h po našem vremenu. Kraj putovanja.

CENA PAKET ARANŽMANA PO OSOBI

AVIONSKE KARTE + AERODROMSKE TAKSE + TRANSFER + VODIČ + 3 NOĆENJA SA DORUČKOM

TERMIN PUTOVANJA

HOTEL

ANADOLU JET

16. – 19. maj 2024. Rasprodato!

ANADOLU JET

17. – 20. oktoabr 2024.

HOTEL 5*, KAPADOKIJA 2 NOĆENJA + HOTEL 4* ANKARA 1 NOĆENJE

redovna cena 599€

snižena cena 549 €

redovna cena599€

snižena cena 549€

SNIŽENA CENA SE ODNOSI NA OGRANIČEN BROJ MESTA PO POLASKU!

Cena aranžmana uključuje:

 •   Povratnu avionsku kartu na relaciji Beograd – Ankara – Beograd sa uključenim aerodromskim taksama, TSC-om, ručnim prtljagom do 8 kg i redovnim prtljagom do 23 kg
 •   2 noćenja sa doručkom („buffet“/samoposluživanje/“švedski sto“) u hotelu sa 5* u regiji Nevšehir
 •   1 noćenje sa doručkom („buffet“/samoposluživanje/“švedski sto“) u hotelu sa 4* u Ankari
 •   Smeštaj u 1/2 i 1/2+1 sobe sa kupatilom (1/2 sobe sastoje se od 2 single ležaja normalne veličine ili francuskog ’’queen size’’ ležaja. 1/2+1 sobe sastoje se od 2 single ležaja normalne veličine ili francuskog ’’queen size’’ ležaja, sa pomoćnim ležajem, manjih dimenzija od redovna dva – fotelja na razvlačenje, forma poljskog žičanog kreveta, krevet na sprat ili sl.; što može bitnije ugroziti komfor treće osobe!)
 •   Usluge vodiča – pratioca grupe
 •   Transfere u Turskoj
 •   Organizacione troškove

Cena aranžmana ne obuhvata:

 • Ulaznice za muzeje i druge turističke objekte nepomenute u programu
 • Troškove međunarodnog zdravstvenog osiguranja sa COVID19 dodatkom (može se dobiti u agenciju)
 • Ostale nepomenute usluge
 • Doplatu za jednokrevetnu sobu – 90 €
 • DOPLATU ZA YQ i YR taksu za gorivo avionske kompanije. Visina iznosa doplate za gorivo zavisiće od poskupljenja cene goriva pred realizaciju leta u odnosu na ugovorenu) koje se plaćaju u dinarskoj protivvrednosti u agenciji (takse su podložne promenama) – trenutno taksa iznosi 10 € po osobi!
 • Fakultativne aktivnosti navedene u programu putovanja (prijava i plaćanje na licu mesta; minimalni broj potreban za realizaciju svakog programa iznosi 15 prijavljenih putnika):

   - Obilazak Ankare prema programu sa lokalnim vodičem 40€

   -   Crvena tura celodnevni izlet u Kapadokiju prema programu 55€

    - Zelena tura poludnevni izlet u Kapadokiju 45 €

NAPOMENA: u zavisnosti od vremenskih uslova, tokom celodnevnig izleta za Kapadokiju će biti ponuđen (fakultativno) atraktivni program panoramske vožnje vazdušnim balonom. 1 sat vožnje košta 180€ - 250 € (Zavisi od ponude i potražnje na dnevnom nivou, cene su više ukoliko predhodnog dana npr. vetar nije dozvolio poletanje balona pa je "duplirana potražnja" itd.. - cenu određuje ino partner L tur), prosečna cena 220€

 •         Prevoz autobusom do mesta prijavljivanja. Prijavljivanje za let
 •         Prevoz do mesta uzletanja
 •         Let u trajanju 1 sat
 •         Povratak autobusom u hotel na doručak
 •         “Service fee” lokallne agencije L tur
 • USLOVI PLAĆANJA: PLAĆANJE SE VRŠI U DINARSKOJ PROTIVVREDNOSTI PO SREDNJEM KURSU NBS NA DAN UPLATE
 • Gotovinski - rezervacija se vrši uplatom akontacije u iznosu od 50%, a ostatak se plaća najkasnije 15 dana pre datuma polaska.
 • Administrativnom zabranom na platu - 60% se plaća prilikom rezervacije, a ostatak duga se iskazuje u evrima a obračun se vrši po srednjem kursu NBS na dan dospeća obustave i rate! Administrativnim zabranama je moguće platiti do 20.12.2024.
 • Platnim i kreditnim karticama VISA, MASTER, MAESTRO, AMERICAN EXPRES i DINA
 • Intesa kreditnom karticom Visa, Master, Maestro ili American Expres karticama – 60% se plaća prilikom rezervacije, ostatak duga je moguće platiti navedenim karticama najkasnije 15 dana pre polaska na maksimalno 6 mesečnih rata a zaključno sa 20.12.2024.
 • U mesečnim ratama ČEKOVIMA: prilikom rezervacije plaća se 60% od cene aranžmana, a ostatak duga se deli na jednake mesečne rate, koje dospevaju 10. Ili 20.u mesecu, a najkasnije do 20.12.2024.
 • U sve cene je uračunat PDV od 20%

OPIS SMEŠTAJA:
DINLER HOTELS – URGUP 5*****, Urgup https://urgup.dinler.com/ ili sličan
Smešten u Urgupu, hotel Dinler sa 5 zvezdica nudi klimatizovane sobe sa pogledom na Kajakapi. Veliki prostor obuhvata 3 restorana i fitnes centar sa saunom i turskim kupatilom. Sve sobe i apartmani su opremljeni TV-om ravnog ekrana sa satelitskim programima. Imaju privatna kupatila, od kojih neka sadrže hidromasažnu kadu. Većina soba ima izlaz na balkon i besplatan bežični internet. U restoranu Urgup se nudi obilan doručak na bazi švedskog stola. Restoran Avanos nudi vrhunsku hranu sa lokalnom vinskom kartom. Postoji niz barova u kojima se gosti mogu opustiti uz vatru ili bazen. Deca mogu da uživaju u igri malog fudbala na otvorenom terenu ili da se opuste u TV sali. Tu je i igraonica sa bilijarom, pikadom i stonim tenisom.


HOTEL "GRAND SILAY" 4****,  Ankarahttps://www.grandsilayhotel.com/ ili sličan
Hotel Grand Sila nudi moderne sobe sa besplatnim bežičnim internetom i klima-uređajem. Sadržaji uključuju zatvoreni bazen bez doplate i spa centar sa teretanom i turskim kupatilom. Sobe hotela su dizajnirane sa modernim nameštajem. Svi su opremljeni mini-barom, TV-om i sopstvenim kupatilom. Gosti mogu uživati u internacionalnoj kuhinji u restoranu Litros. Daphne Bar & Cafe služi širok izbor toplih i hladnih napitaka. Udaljen je manje od 5 minuta hoda do najbliže autobuske stanice i stanice metroa. Gosti mogu posetiti Plavu džamiju, Aja Sofiju i palatu Topkapi u oblasti Sultanahmet ili trg Taksim, udaljen 15 km. Aerodrom Ataturk u Istanbulu je udaljen 15 km.


HOTEL "BEST WESTERN PLUS CENTER" 4****,  Ankara https://bwpluscenter.com/ ili sličan
Hotel Best Vestern Plus Center se nalazi u srcu Ankare, na samo 500 metara od okruga Kizilaj. Hotel nudi klimatizovane sobe sa besplatnim bežičnim internetom. Sve sobe hotela su uređene sa stilom. Imaju mini-bar i LCD TV sa satelitskim kanalima. Restoran služi odabrana jela turske kuhinje u elegantnoj trpezariji. Takođe možete uživati u obrocima u trpezariji na otvorenom. Ujutro se služi doručak na bazi švedskog stola.OPIS FAKULTATIVNIH IZLETA:

 • CRVENA TURA (celodnevni izlet): Pašabagi, Grome - muzej na otvorenom, Avanos, Dolina golubova, Tri lepotice

Izlet započinjemo vožnjom ka mestu Grome. Vrlo brzo ćemo se neći u neobičnom krajoliku. Stenama nalik kućicama sa kupastim krovovima na vrhovima izduženih stena, koje bi samo dečja mašta ili sama priroda mogla da stvori. Svuda oko centralnog platoa, šetaćete stazama između žbunaste loze “Pašinog vinograda” (na turskom: Pašabagi), dok će vas sa visine gledati takozvane “troglave” stene - sa najčešće po tri “kućice”. Dolina Pašabag je poznata kao mesto sa nalepšim primercima vilinjskih dimnjaka i predstavlja nezaobilaznu tačku obilaska. Na obodu mesta Grome, posetićemo muzej na otvorenom koji čini veća grupa stena čudesnog obilka, a mesto je jedne od prvih manastirskih zajednica na svetu. Prve crkve u Kapadokiji nastale su u II veku, pred kraj vladavine Rima, kada su se rani hrišćani skrivali od progona. Pravo je čudo kako drevni osvajači ovu činjenicu često nisu uspevali da primete, te su u većini slučajeva prolazili ovim predelima u neznanju da se iza otvora, u skloništima skriva na hiljade ljudi. U okviru muzeja na otvorenom, imaćete priliku da vidite neke od najznačajnijih crkvi Kapadokije: Tahtali Kilise (Kapela Svete Barbare), Elmali Kilise (“Jabučja crkva”), Yilanli Kilise (“Zmijska crkva”) i Çarikli Kilise (“Crkva sandala”), Azize Katherine Şapeli (Kapela Svete Katarine). Grad Avanos je naša sledeća stanica, su ovde poznati majstori za izradu keramičkih predmeta, krčaga, tanjira, velikih bokala i drugih predmeta za domaćinstvo. Lokalno stanovništvo je i danas nastavilo da se bavi ovim tradicionalnim zanatom, te je grad poznat po grnčariji. Svratićemo u jednu od lokalnih porodičnih manufaktura gde ćemo imati priliku da saznamo kako se već vekovima pravi grnčarija na ovom području a ko želi moći će da se oproba na licu mesta za ovu vrstu zanata. Nakon toga je vreme za rucak koji je fakultativni deo obilaska, zbog specificnog terena postoji par restorana koji su predvidjeni za posetu velikog broja turista i u svim restoranima je ili princip švedskog stola ili predjelo,glavno jelo i desert. Nakon pauze posetićemo Dolinu golubova. Dolina je duga oko 4000 metara, a nalazi se između sela Goreme i najviše tačke u Kapadokiji – Učhisar, te sa vidikovca na koji cemo stati imacete priliku da pored cele doline koja vam se pruza kao na dlanu vidite i najpoznatiji zamak odnosno tvrđavu juzne Kapadokije, tvrdjavu iznad grada Učhisar. Dolina je skup stena sa brojnim tunelima, prozorima-gnezdima golubova kojih ima na hiljade. Na stenovitim zidovima možete videti razne šare u crvenim i plavim tonovima, koje su nanesene posebnim mineralom za privlačenje ptica. Golubovi su u Kapadokiji još uvijek vrlo cenjeni, stoga se preduzimaju različite mere za njihovu zaštitu. U povratku ka Urgupu u dolini videcemo usamljene tri formacije nazvane Tri lepotice, njihovo ime nema posebno značenje, pretpostavlja se da je na samom početku turizma u Kapadokiji nekog podsetilo na tri gracije te su tako ovi vilinski dimnjaci dobili ime.

 • ZELENA TURA (poludnevni izlet): podzemni grad Derinkuju, dolina Ihlare

Izlet započinjemo nakon doručka u 9.00h. Dan je rezervisan za obilazak najvećeg podzemnog grada na svetu Derinkuju i kanjona, odnosno doline Ihlara koja nosi naziv po gradiću u neposrednoj blizini. Od Urgupa naš očekuje oko 40 minuta do podzemnog grada Derinkuju. U pitanju je jedan od ukupno 37 i do danas najveći pronađeni podzemni grad Kapadokije (UNESCO). Dubok je 85 m i ima površinu od 4 km2. Do sada je u njemu pronađeno 8 nivoa ispod zemlje u kojima je moglo da se smesti i živi nekoliko hiljada ljudi. U podzemnim prolazima i na spratovima, osim mesta za stanovanje pronađeni su ostaci nekadašnjih kuhinja uklesanih u steni, ostava za hranu i žito, polica za stvari, mesta za pravljenje vina, čak toaleti. Neki delovi podzemlja služili su kao improvizovane crkve, ali i škole za decu. Na nivoima najbližim površini pronađena su i pojila za stoku. Vazduh je do podzemlja stizao putem ventilacionih otvora - „dimnjaka“ dubine do čak 80 m, a voda iz podzemnih bunara. Nakon grupnog obilaska podzemnog grada kraće slobodno vreme za odmor i nastavak puta ka dolini Ihlare. Od sela Ihlara do sela Serime, klisura Ihlara proteže se između tri vulkana. Već u IV veku ovdje je počela izgradnja crkava, od kojih se sada može posetiti 13, a poznato je ukupno 105 objekata. Mnogi od njih su sačuvali drevne freske. Mi obilazimo 3 crkve koje se nalaze u kanjonu na dubini od oko 105 m. Crkve u dolini nemaju jedinstven stil, ovdje se mogu pronaći sirijski, egipatski i vizantijski motivi.

U slučaju nedovoljnog broja prijavljenih putnika, rok za otkaz aranžmana je 5 dana pre puta. ORGANIZATOR zadržava pravo korekcije cena usled promena na monetarnom tržištu ili promena cena smeštaja ili prevoza. ORGANIZATOR zadržava pravo izmene u programu putovanja (redosled pojedinih sadržaja u programu usled objektivnih okolnosti). Aranžman je rađen na bazi minimum 20 putnika. Uz ovaj aranžman važe opšti uslovi putovanja organizatora, usaglašeni sa YUTA standardom. Organizator putovanja Fantast tourist d.o.o., Bulevar oslobođenja 50. , Novi Sad, matični broj 20024925. Licenca broj: OTP A-70/2021. Prema Zakonu o turizmu organizator ima propisanu BANKARSKU GARANCIJU br. 04777-02-0251472 (osigurana suma u visini od 100.000€) „UNI CREDIT BANK SRBIJA AD BEOGRAD“.

Cenovnik broj 2 od 14.05.2024.

Napomene u vezi programa

PLAĆANJE EVROPSKIH PUTOVANJA (maj-dec 2024.) (odluka broj 07/2024):
 • 40% Prilikom rezervacije (plaća se u gotovini ili Platnim karticama)
 • Ostatak u ratama do 20. decembra 2024. godine (uz deponovanje čekova, Administrativna zabrana na platu, Banka Intesa Kartice, Fond solidarnosti Grada Novog Sada.... isl)- BEZ KAMATE

NAPOMENE:

·   Redosled sedenja u autobusu se isključivo pravi prema datumu prijave. Moguće je doplatiti sedišta u II i III redu po ceni od 15 € po osobi, i u IV i V redu po ceni od 10 € po osobi. Postoji i mogućnost biranja ostalih sedišta ukoliko su raspoloživa, po ceni od 7 € po osobi. Ukoliko na put ide dupli autobus (dubledecker), doplatna sedišta se nalaze na donjoj platformi (dakle II, III i IV red).
·   U pojedinim državama, poput Italije, uvedena je obaveza plaćanja gradske takse na recepciji hotela. Ovaj iznos nije sadržan aranžmanom, plaćaju ga putnici direktno na recepciji hotela prilikom odjave iz soba. Iznos se kreće od 1-2 € po danu i osobi. Za sada je samo Italija uvela ovakvu vrstu direktne naplate od turista
·   Organizator putovanja i izleta na putovanju zadržava pravo izmene termina i uslova izvođenja fakultativnih izleta predviđenih ovim programom, kao i redosleda razgledanja usled objektivnih okolnosti.
·   Mole se putnici da vode računa o svojim putnim ispravama, novcu i stvarima u toku trajanja aranžmana. Ostavljanje vrednih stvari u autobusu i u hotelskim sobama nije preporučljivo, jer ni prevoznik niti hotel odgovara za iste! U slučaju obijanja autobusa, putnik može zatražiti nadoknadu štete samo za svoje osigurane stvari kod ovlašćenih osiguravajućih kuća. Organizator putovanja ne može odgovarati, niti se organizatoru putovanja pišu prigovori, u slučaju ovih nepredviđenih okolnosti.
·   Upozoravaju se putnici da zbog poštovanja satnica predviđenih programom putovanja, ne postoji mogućnost zadržavanja autobusa na graničnom prelazu radi regulisanja povraćaja sredstava po osnovu “tax free”, pa Vas molimo da to imate u vidu
·   Organizator putovanja nije ovlašćen i ne ceni valjanost putnih i drugih isprava. Putnici koji nisu državljani Srbije u obavezi su da se sami upoznaju sa viznim režimom zemlje u koju putuju.  Preporučuje se putnicima da se o uslovima ulaska u zemlje EU (potrebna novčana sredstva za boravak, zdravstveno osiguranje, potvrde o smeštaju...) informišu na sajtu Delegacije EU u Srbiji www.europa.rs ili u ambasadi ili konzulatu zemlje u koju putuju i kroz koje prolaze. Agencija ne snosi odgovornost u slučaju da pogranične vlasti onemoguće putniku ulaz na teritoriju EU.
·   Molimo da uzmete u obzir da postoji mogućnost da neki od sadržaja hotela ne budu u funkciji usled objektivnih okolnosti, kao i da usled državnih ili verskih praznika na određenoj destinaciji neki od lokaliteta, ili tržnih centara, prodavnica, restorana,muzeja,...... ne rade.
·   Oznaka kategorije hotela u programu je zvanično utvrđena, i važeća na dan zaključenja ugovora između organizatora putovanja i ino partnera, te eventualne naknadne promene koje organizatoru putovanja nisu poznate ne mogu biti relevantne.
·   Zaustavljanje radi usputnih odmora predviđeno je na svakih 2,5 do 3,5 sata vožnje na usputnim stajalištima, a u zavisnosti od raspoloživosti kapaciteta stajališta i uslova na putu.
·   Proveriti 2 dana pre putovanja tačno vreme i mesto polaska autobusa
·   Dužina trajanja slobodnog vremena za individualne aktivnosti tokom programa putovanja zavisi od objektivnih okolnosti (npr. dužine trajanja obilazaka, termina polazaka, vremena dolaska i daljeg rasporeda u aranžmanu)
·   Za sve informacije date usmenim, telefonskim ili elektronskim putem agencija ne snosi odgovornost. Validan je samo pisani program putovanja istaknut u prostorijama agencije
·   Organizator putovanja zadržava pravo promene programa putovanja usled nepredviđenih objektivnih okolnosti (npr. gužva na granicama, gužva u saobraćaju, zatvaranje nekog od lokaliteta predviđenog za obilazak...)
·   Potpisnik ugovora o putovanju ili predstavnici grupe putnika obavezni su da sve putnike upoznaju sa ugovorenim programom putovanja, uslovima plaćanja i osiguranja, kao i Opštim uslovima putovanja organizatora putovanja
·   Maloletni putnici prilikom putovanja moraju imati overenu saglasnost roditelja
·   Sva vremena u programima putovanja su data po lokalnom vremenu zemlje u kojoj se boravi
·   Molimo Vas da pažljivo pročitate Opšte uslove putovanja jer svojim potpisom na Ugovor dajete i saglasnost o tome da ste sa istima u potpunosti upoznati i saglasni
·   U smeštajne objekte se ulazi prvog dana boravka od 15:00 časova (postoji mogućnost ranijeg ulaska), a napuštaju se poslednjeg dana boravka do 09:00 časova. Svaki hotel ima restoran. Svaka soba ima tuš/WC. Smeštaj iz ove ponude registrovan je, pregledan i standardizovan od strane Nacionalne turističke asocijacije zemlje u kojoj se nalazi. Opis destinacija i smeštaja dostupan je u agenciji ili na web-stranici www.fantast.rs. Organizator putovanja u slučaju ne objavljivanja tačnog imena hotela, obavezuje se da ime postavi najkasnije 7 dana pre polaska na put. U slučaju promene hotela, organizator je dužan o tome obavestiti sve putnike, a zamenjen hotel mora u svemu odgovarati standardima hotela datog u opisu programa
·   Opisi smeštajnih objekata su informativnog karaktera. Za eventualna odstupanja i kvalitet usluge u okviru smeštajnih objekata, organizator putovanja ne snosi odgovornost, jer to isključivo zavisi od smeštajnih objekata
·   Neki od dopunskih sadržaja smeštajnih objekta su dostupni uz doplatu. Postoji mogućnost odstupanja i promena oko dostupnosti nekih sadržaja, jer isključivo zavise od smeštajnih objekata (npr. sef, parking, mini-bar, TV, klima uređaj...)
·   Organizator putovanja ne može da utiče na razmeštaj po sobama, jer to isključivo zavisi od recepcije smeštajnog objekta
·   Zahtevi za konektovane sobe, family sobe i sl., uzeće se u razmatranje, ali grupni autobuski aranžmani ne podrazumevaju ovakvu vrstu smeštaja, niti izbora soba i njihovog sadržaja (balkon, terasa, pušačka soba, spratnost, francuski ležajevi i sl.). Agencija organizator ne može obećavati ovakve usluge.
·   Smeštaj na grupnim aranžmanima ovog tipa je u dvokrevetne ili dovkrevetne sobe sa pomoćnim ležajem namenjene za smeštaj treće osobe. Sobe sa pomoćnim ležajem su manje komforne, a treći ležaj je pomoćni, manjih je dimenzija i može bitnije ugroziti komfor trećeg putnika (pomoćni ležaj je obično žičani sa tankim dušekom, ili je fotelja ili kauč na razvlačenje)
·   Treća osoba ostvaruje popust isključivo u pratnji dve punoplatežne osobe
·   Zbog turističkog profila aranžmana, nije preporučljivo da na isti idu deca mlađa od 12 godina zbog izdržljivosti i sadržajnosti, i naravno zbog obzira prema drugim putnicima u autobusu
·   Napominjemo da je putovanje grupno, i tome je sve podređeno. Prema tome potrebno je jasno sagledavanje situacije da u vozilu muzika i filmovi koji se puštaju odgovaraju biranoj destinaciji i neutralni su po svom sadržaju, temperatura u vozilu ne može da se individualno za svako sedište podešava, jer ono što je za nekoga toplo, za drugog je hladno, i sl. Dakle, za grupno putovanje potrebno je puno razumevanje među putnicima i osećaj kolektivizma.
·   Prostor za prtljag u busu je ograničen te je predviđena količina prtljaga po putniku 1 kofer i 1 komad ručnog prtljaga dimenzija ne većih od 50*30*40 cm
·   Putnicima kojima imaju za cilj posete muzejima i galerijama, preporučuje se da provere na internetu radno vreme istih i da željene posete usklade sa slobodnim vremenom na putovanju.