Одштампајте ову страницу

LAVOV – tuneli pričaju

Додатне информације

  • Doplata za jednokrevetnu sobu EUR:U ovom tunelu?

Медије



1b071b5d164d913df97a6fb3333ca578_L LAVOV –  tuneli pričaju

Lavov. Grad koji uz svoje ime nosi zanimljivu priču o kojoj se vrlo malo zna. Ona počinje u sredinom 13. veka kada je osnovan od strane princa Danila Romanova koji grad podiže pored reke Poltve

           Tokom svog postojanja imao je burnu istoriju. Bio je dugo na meti Poljske i Austro-Ugarske čiji su tragovi i dan danas vidljivi.

Glavni lik naše priče je reka Poltva koja je nekada proticala kroz centar Lavova i bila njegov simbol. Kako su godine prolazile, industrija Lavova se razvijala velikom brzinom. Grad je postao trgovišni centar. Sa rastom industrije došlo je i do ekspanzije grada i povećanja broja stanovnika. Sve to je za rezultat imalo zagađenje Poltve i postepeno nestajanje vodene mase. Rešenje je pronađeno u formi tunela. Tok reke je premešten u podzemne tunele koji su izgrađeni ispod samih temelja grada.

Vreme je teklo a iznad tunela nicale su građevine koje su danas neizbežna stanica tokom posete Lavova, kao što su čuvena Opera i pozorište. Slavu i pažnju zadobila su neka druga zdanja dok je Poltva padala u zaborav.

Godine 1941. ovi mračni tuneli postali su deo tamnog dela istorije ne samo Lavova već i cele Ukrajine. Tokom okupacije Nacista u ovim tunelima dom i utočište pronašle su stotine Jevreja iz Lavovskog geta. Pristup podzemlju imali su pomoću podzemnih prolaza koji su povezivali geto sa tunelima Poltve. U tunelima su pronađene mnoge dečije igračke, novčići, municija, limenke nemačkog piva kao i lampe. Skrivajući se u hladnim tunelima Jevrejima su u pomoć pristigli građani okupiranog Lavova donoseći im namernice potrebne da prežive. Sovjetska vojska oslobađa grad 1944. godine i tada Jevreji napuštaju tunele. Pre rata Lavov je bio dom 160 000 Jevreja. Nakon rata ovaj broj je bio samo 2 000.

Zidovi tunela kriju mnoge tajne. Kada bi mogli da pričaju sigurno bi nam rekli da su sklonište u njima pronašli i građani koji su se skrivali u doba opsade Staljinovih pratioca 1930-ih godina.

Možemo da zaključimo da iako su je stanovnici zagadili i bacili u zaborav, kada im je najviše trebala Poltva ih je zaštitila.

Priča ovog grada dobila je svoju pozornicu da svetu ispriča svoju priču kada su o ovim događajima snimljena dva filma: In Darkness – koji je nominovan za Oskara i drugi pod nazivom : The Girl in the Green Sweater.