Kosovo, U dušu svoju stavi Истакнут

Додатне информације

 • Trajanje i prevoz:2 dana, Kombi tura
 • Datum polaska:26. Septembar, 10. Oktobar
 • Noćenja i smeštaj:1 noćenje, Privatni smeštaj
 • Obilasci:Gazimestan, Gračanica, Dečani, Hoča, Prizren, Peć
 • Cena:Od 8.900 din Specijalna cena za rane prijave!

Медије

c55c09f641c4bee149c8f40efa55cd04_L Kosovo, U dušu svoju stavite
Преузмите прилоге:

ДВОДНЕВНО ПУТОВАЊЕ, 1 НОЋЕЊЕ

26. - 27. СЕПТЕМБАР  /  10. - 11. ОКТОБАР

ГАЗИМЕСТАН – ГРАЧАНИЦА – ЗОЧИШТЕ – ВЕЛИКА ХОЧА – ПРИЗРЕН – ВИСОКИ ДЕЧАНИ - ПЕЋ

Косово... Ако само овако напишемо, одмах се нађу „паметни“ да нас исправљају да то није Косово, већ Косово и Метохија! Но, у песмама се пева Косово, и на демонстрацијама се узвикује само Косово, и када причамо, причамо о Косову... И увек је „памети“ било више, и вазда се паметовањем нешто бистри... Они који вазда узимају Косово у уста, на питање да покажу правац где се оно налази, да га покажу одмах на карти Србије, то неће знати! Јер на Косову никада били нису! Да ли је безбедно? Борићу се за моје Косово, али не бих баш да идем тамо, није баш безбедно! Ухх!!! Морате се одлучити! Будући да су нам уста пуна Косова, хајде да Косовом напојимо и нашу душу! Од Газиместана, позорнице Косовског боја, па преко Милутинове Грачанице, до дивног Зочишта, па Велике Хоче са својим винским причама, и даље до царског Призрена, Дечана и невероватне Пећке патријаршије... На сваком кораку историја, сећања, сузе... Ово је једно сасвим посебно путовање на којем ћемо покушати да испричамо причу са Косова, и наравно Метохије. Време је да Косово у своју душу ставите!

Програм путовања:

1. дан путовања (субота 26. септембар / 10. октобар)  Полазак из Новог Сада у поноћ (Жел.станица/локомотива), и из Београда у 1.30 часова (Сава центар). Путовање аутопутем ка Нишу, и даље преко Прокупља и административног прелаза Мердаре (напомена за полазак 10. октобра – маршрута је Београд-Чачак-Краљево-Рашка-Јариње – и у повратку исто тако!).

Одлазак до Газиместана. Посета локалитету (ако нам дозволе!) на којем се одржао судбоносни Косовски бој 1389. године. Прича о кнезу Лазари и српским јунацима, току битке, и узроцима и последицама.

Наставак путовања преко Приштине до Грачанице. Обилазак средњовековног манастира Успења Пресвете Богородице који представља најлепшу задужбину Светог краља Милутина из 1321. године.

Наставак путовања ка Метохији и одлазак до манастира Зочиште. Обилазак манастира посвећеног Светим врачима Кузми и Дамјану. Манастир је саграђен у 14. веку, у време владавине Немањића, на остацима старе византијске светиње, али је његов ктитор непознат.

Одлазак у оближњу Велику Хочу. По доласку обилазак варошице која је вековима била позната по производњи врхунских вина. Такође, позната је и као Српска света гора због многобројних цркви које се налазе у њој. У историјским изворима Велика Хоча позната је од 12. века када је Стефан Немања ово место приложио манастиру Хиландар, па је то једно од најстаријих српских насеља у Метохији. Током средњег века Хоча је имала чак 24 цркве и 3 манастира. Једна од најстаријих је црква Св. Николе, саграђена у 13. веку, а обновљена у 16. веку. По народном предању некада је била готово сва закопана у земљи; видео се тек део крова и улазна врата. У месту се налази и дивна Дечанска виница, стара винска кућа која припада манастиру Високи Дечани још од 14. века. Након обиласка Хоче, смештај код љубазних домаћина Винице Петровић. Одмор. Вечера. Ноћење.

2. дан путовања (недеља 27. септембар / 11. октобар)   Доручак од 07.00х. Одјава из смештаја до 7.45 часова. Одлазак у Призрен, један од најлепших градова Косова и Метохије са очуваним оријенталним амбијентом и безбројним успоменама... Град је основан почетком 11. века од стране византијског цара Василија, а у српској средњовековној држави нашао се од 1214. године. Град на Бистрици економски јача нарочито у време краља Милутина, цара Душана и цара Уроша. У то време Призрен кује и свој новац. Из тог периода су најзначајнији историјски споменице српске средњовековне баштине, црква Богородица Љевишка и манастирски комплекс Свети Архангели, задужбина цара Душана. Путописци тога времена Призрен називају „царски град“ и „царска престоница“, а у народним епским песмама наводи се као „српски Цариград“. У Призрену ћемо се прошетати дивним старим градом, обићићемо Богородицу Љевишку, потом Саборну цркву Светог Ђорђа, стару чаршију са дућанима, џамијама, хамамима...

Наставак нашег путешествија и одлазак до манастира Високи Дечани. Манастир је грађен у првој половини 14. века, а његови ктитори били су краљ Срефан Дечански и његов син цар Душан. Манастир се налази под заштитом Унеска, а највреднији део манастира су његове прелепе фреске.

Одлазак до Пећи и обилазак Пећке патријаршије, вековног средишта Српске православне цркве. У њој се вековима налазило седиште и маузолеј српских архиепископа и патријарха. Од свога постанка у 13. веку, Патријаршија је окупљала учене теологе, врсне књижевнике и обдарене уметнике и сви су они у њој остављали сведочанства о свом прегалаштву. Стога је она данас не само старо средиште српске цркве, већ и место где се чува значајна уметничка заоставштина. Овде се налази Споменик природе Шам-дуд стар око 750 година.

Полазак ка Београду. Путовање преко Приштине, Подујева, Ниша ка Београду... Повратак у касним ноћним сатима. Крај путовања.

ЦЕНА ПУТОВАЊА

8.900,00 динара

Цена путовања обухвата:

 • Превоз удобним, аклиматизованим туристичким комбијем, или мини-бусом у зависности од броја пријављених путника
 • 1 ноћење са укљученом вечером и доручком у приватном смештају у Великој Хочи
 • Смештај је могућ у двокреветним собама, или трокреветним собама  (раздвојени лежајеви, веома скромно будући да се ради о приватном смештају)
 • Обиласке према програму уз тумачење туристичког водича
 • Услуге професионалног туристичког водича током целог путовања
 • Организационе трошкове

Цена путовања не обухвата:

 • Све остале не поменуте услуге
 • Индивидуалне трошкове
 • Доплата за смештај у једнокреветној соби износи 1.500 динара

УСЛОВИ ПЛАЋАЊА:

 • Готовински - приликом пријаве за путовање уплаћује се минимум 40% од укупне вредности аранжмана, док се остатак исплаћује 10 дана пре путовања
 • Платним картицама – „Dina“, „Master Card“, „Visa“, „American Express“
 • Одложено плаћање чековима: 40% у готовини приликом пријаве, а остатак је могуће платити на максимално две месечне рате по повратку са путовања (2 чека).

ОПИС СМЕШТАЈА:

ВИНИЦА ПЕТРОВИЋ, ВЕЛИКА ХОЧА  http://www.vinicapetrovic.rs/smestaj/ и слично

Виница, односно мала винска кућа претворена у пансионски/смештајни објекат, налази се у централном делу Велике Хоче. Домаћини, породица Петровић, се бави производњом дивних метохијских вина која ћемо имати прилике и да пробамо и да купумо. Смештај је скроман, у собама са купатилом. Амбијент је веома пријатан, и верујемо да ћете уживати у Вашем боравку. Овај објекат располаже са свега 6 соба, те први пријављени ће и бити ту смештени, док ће се остатак групе смештати по сеоским домаћинстима у Великој Хочи – у тим домаћинствима има и соба које деле једно купатило, тако да то треба имати у виду! НА ОВАКВОМ ПУТОВАЊУ СМЕШТАЈ НАМ ЈЕ БИО ЗАИСТА МАЊЕ БИТАН! АКО РАЗУМЕТЕ! БИТНИЈЕ НАМ ЈЕ ДА И ОВИМЕ ПОМОГНЕМО НАШИМ ЉУДИМА У ВЕЛИКОЈ ХОЧИ!

У случају недовољног броја пријављених путника, рок за отказ аранжмана је 5 дана пре пута. ОРГАНИЗАТОР задржава право корекције цена услед промена на монетарном тржишту или промена цена смештаја или превоза. ОРГАНИЗАТОР задржава право измене програма путовања, односно редоследа појединих садржаја у програму услед објективних околности. Аранжман је рађен на бази минимум 8 путника. Уз аранжман важе Општи услови путовања организатора, усаглашени са „YUTA“ стандардом. Организатор путовања „Fantast tourist d.o.o.“, Јеврејска 8, Нови Сад. Лиценца број: ОТП 269/2020. Према Закону о туризму организатор има прописану полису осигурања бр. 30000015948 (осигурана сума у висини од 400.000€) МИЛЕНИЈУМ ОСИГУРАЊЕ АД, Акционарско друштво за осигурање, Београд.