Banat, Tragom Pesnika, Izlet

Додатне информације

 • Trajanje i prevoz:Jednodnevni izlet, Kombi tura
 • Datum polaska:11. Oktobar, 11. Novembar
 • Obilasci:Srpska Crnja, Mokrin, etno-kuća Đeram, Kikinda
 • Cena:Od 4.900 din Specijalna cena za rane prijave!

Медије

f725042c2cdc0be66e9ba2f7c83cc746_L Tragom Pesnika, Banat, Izlet
Преузмите прилоге:

ЈЕДНОДНЕВНИ ИЗЛЕТ

НЕДЕЉА 11. ОКТОБАР  / СРЕДА 11. НОВЕМБАР

СРПСКА ЦРЊА – МОКРИН - КИКИНДА

„О, благословена земљо банатска, непрегледна, богата, цвећем, воћем и свакојаким биљем застрта равницо! Ти си башта по којој би се путник довека шетао, а да не осети вреле капи тешкога умора; ћилим на коме се многе задовољне колибе, села и торњеви беле; па ко се у теби родио, тешко је томе и гледати хладне стене суморних планина, а некмоли о њих кршити снагу. Три дана је како ти лепо и глатко лице не гледам, па већ је срцу дуго и тешко! Дуг је тренутак не отпочинути на меком крилу рођене мајке, жалостан час сносити поглед маћехе љуте!“   Ђура Јакшић, 1860.

Ови Ђурини стихови можда најбоље говоре о Банату, тој бескрајно равној земљи која је изродила велике људе... На овом излету ћемо се упознати са Ђуром, његовим животом, сликама и песмама. Потом ћемо причу пребацити ка још једном сјајном песнику, Мирославу Мики Антићу у његовом родном Мокрину. На крају ћемо се прошетати дивном Кикиндом где ћемо уживати у сјајном амбијенту града који је светски чувен по совама...

Програм излета:

Полазак из Београда у 7 часова (Сајам), и из Новог Сада у 8.30 часова. Путовање преко Зрењанина.

Одлазак до Српске Црње, родног места Ђуре Јакшића. Посетићемо Ђурину родну кућу која представља типичну банатску – панонску кућу са ђермом. Кућа је претворена у мали меморијани музеј посвећен животу и делу Ђуре Јакшића. Видећемо и чувену Ђурину слику „Девојка у плавом“ и чути једну занимљиву причу о њој... Посетићемо и парохијску цркву Св. Прокопија за коју је Ђура радио дивни барокни иконостас.

Пут нас даље води до типичног банатског села Мокрин. У овом месту је рођен велики Мика Антић, али и чудесни Раша Попов. Причаћемо наравно о њима, и свакако о дивној поезији Мике Антића и његовом чудноватом животу.

Посетићемо етно-кућу „Ђерам“ која представља типично банатско домаћинство са сачуваним старим покућством и дивним амбијентом који ће многе вратити у детињство... Овде ћемо и ручати, али и пробати уз могућност куповине, чувени Мокрински роловани сир.

Након посете Мокрину, одлазимо у оближњу Кикинду. По доласку, прво ћемо видети чудесну Сувачу - млин чије су каменове покретали коњи, а служио је за млевење пшенице, паприке, па чак и бибера. Након тога започињемо пешачки обилазак центра града кроз који се упознајемо са градитељским наслеђем 18. и 19. века.

Слободно време за индивидуалне активности. Полазак ка Новом Саду и Београду у 19 часова.

Повратак у Нови Сад око 20.30 часова, и у Београд око 22 часа. Крај излета.

ЦЕНА ИЗЛЕТА

4.900,00 динара

Цена излета обухвата:

 • Превоз удобним, аклиматизованим туристичким комбијем на наведеној релацији
 • Услуге професионалног туристичког водича током целог путовања
 • Обиласке према програму
 • Ручак у етно-кући „Ђерам“ у Мокрину
 • Организационе трошкове

Цена излета не обухвата:

 • Све остале не поменуте услуге
 • Улазнице за музеје и друге туристичке објекте

УСЛОВИ ПЛАЋАЊА:

 • Готовински - приликом пријаве за путовање уплаћује се минимум 40% од укупне вредности аранжмана, док се остатак исплаћује 10 дана пре путовања
 • Платним картицама – „Dina“, „Master Card“, „Visa“, „American Express“
 • Одложено плаћање чековима: 40% у готовини приликом пријаве, а остатак је могуће платити на максимално две месечне рате по повратку са путовања (2 чека). На одложено плаћање се могу уплатити и факултативне активности које нису саставни део цене аранжмана!

У случају недовољног броја пријављених путника, рок за отказ аранжмана је 5 дана пре пута. ОРГАНИЗАТОР задржава право корекције цена услед промена на монетарном тржишту или промена цена смештаја или превоза. ОРГАНИЗАТОР задржава право измене програма путовања, односно редоследа појединих садржаја у програму услед објективних околности. Аранжман је рађен на бази минимум 6 путника. Уз аранжман важе Општи услови путовања организатора, усаглашени са „YUTA“ стандардом. Организатор путовања „Fantast tourist d.o.o.“, Јеврејска 8, Нови Сад. Лиценца број: ОТП 269/2020. Према Закону о туризму организатор има прописану полису осигурања бр. 30000015948 (осигурана сума у висини од 400.000€) МИЛЕНИЈУМ ОСИГУРАЊЕ АД, Акционарско друштво за осигурање, Београд.