logo_mob Kosovo, Vaskršnje putovanje
0800 400 104    

Vaskršnje putovanje na Kosovo

Додатне информације

 • Trajanje i prevoz:3 dana, Autobusom
 • Datum polaska:30. April
 • Noćenja i smeštaj:2 noćenja, Privatni smeštaj
 • Obilasci:Gazimestan, Banjska, Gračanica, Velika Hoča, Prizren, Dečani, Peć
 • Cena:Od 8.900 din, Još samo 1 soba!
 • Doplata za jednokrevetnu sobu EUR:25

Медије

Program: Vaskršnje putovanje na Kosovo-6586

Odaberite opciju i cenu:

Odaberite datum polaska:

Odaberite broj putnika:

"Doplata za jednokrevetnu sobu: "

Informacije o putnicima:

Putnik 1:Informacije o kupcu:


Koliko je sedam plus dva?

Upišite odogvor na pitanje iznad (npr: 78):
5d84b9c34359206b51646334e744fc5d_L Kosovo, Vaskršnje putovanje
Преузмите прилоге:

ТРОДНЕВНО ПУТОВАЊЕ, 2 НОЋЕЊА У ВЕЛИКОЈ ХОЧИ

30. АПРИЛ – 2. МАЈ 2021.

БАЊСКА - ГАЗИМЕСТАН – ГРАЧАНИЦА – ВЕЛИКА ХОЧА – ПРИЗРЕН - ВИСОКИ ДЕЧАНИ – ПЕЋКА ПАТРИЈАРШИЈА

Косово... Ако само овако напишемо, одмах се нађу „паметни“ да нас исправљају да то није Косово, већ Косово и Метохија! Но, у песмама се пева Косово, и на демонстрацијама се узвикује само Косово, и када причамо, причамо о Косову... И увек је „памети“ било више, и вазда се паметовањем нешто бистри... Они који вазда узимају Косово у уста, на питање да покажу правац где се оно налази, да га покажу одмах на карти Србије, то неће знати! Јер на Косову никада били нису! Да ли је безбедно? Борићу се за моје Косово, али не бих баш да идем тамо, није баш безбедно! Ухх!!! Морате се одлучити! Будући да су нам уста пуна Косова, хајде да Косовом напојимо и нашу душу! Од Газиместана, позорнице Косовског боја, па преко Милутинове Грачанице, па до Велике Хоче са својим винским причама, и даље до царског Призрена, Дечана и невероватне Пећке патријаршије... На сваком кораку историја, сећања, сузе... Ово је једно сасвим посебно путовање на којем ћемо покушати да испричамо причу са Косова, и наравно Метохије. Време је да Косово у своју душу ставите!

Програм путовања:

1. дан путовања (ПЕТАК 30. АПРИЛ)   Полазак из Новог Сада у 2 сата по поноћи (Жел.станица/локомотива), из Београда око 3.30 часа (Сава центар). Путовање ка Чачку, и даље преко Краљева и Рашке до административног прелаза Јариње. Пут даље води преко Лепосавића... Одлазак до манастира Бањска. Долазак у јутарњим сатима. Манастир Бањска са црквом посвећеном Светом Стефану саграђен је почетком 14. века као задужбина српског краља Милутина. Дивна архитектура и прелепе фреске су нешто због чега бројни људи свраћају у Бањску. Након обиласка манастира, наставак путовања до Косовске Митровице уз панорамски осврт на дивни Звечански град – староставну тврђаву, престони град Вука Бранковића. У Косовској Митровици ћемо се прошетати њеним северним, српским, делом до моста на реци Ибар. Краће слободно време за кафицу. Одлазак до Газиместана. Посета локалитету на којем се одржао судбоносни Косовски бој 1389. године. Прича о кнезу Лазару и српским јунацима, току битке, и узроцима и последицама. Наставак путовања преко Приштине до Грачанице. Обилазак средњовековног манастира Успења Пресвете Богородице који представља најлепшу задужбину Светог краља Милутина из 1321. године. Слободно време за ручак у неком од локалних лепих ресторана. Наставак путовања ка Метохији и одлазак до Велике Хоче. Смештај у сеоским домаћинствима у Великој Хочи. Опциона вечера у дивној Виници Петровић уз причу о вину и наравно дегустацији чувене лозе и сјајног метохијског вина. Ноћење.

2. дан путовања (СУБОТА 1. МАЈ)   Доручак од 8.30 часова. Преподневни излет до царског града Призрена. Град је основан почетком 11. века од стране византијског цара Василија, а у српској средњовековној држави нашао се од 1214. године. Град на Бистрици економски јача нарочито у време краља Милутина, цара Душана и цара Уроша. Из тог периода су најзначајнији историјски споменице српске средњовековне баштине. Путописци тога времена Призрен називају „царски град“ и „царска престоница“, а у народним епским песмама наводи се као „српски Цариград“. Прво ћемо отићи до кањона реке Призренске Бистрице до старог каменог Душановог моста из 14. века. Потом одлазимо до некада велелепног манастирског комплекса Светих Архангела који су лоцирани у сценографском окружењу Шаре и Призренске Бистрице, а подно древног града Вишеграда који је у народу познат као Душанов град. Манастир је саздао цар Душан као своју гробну цркву. У Призрену ћемо се прошетати дивним старим градом, обићићемо Богородицу Љевишку –представља светску културну баштину под заштитом Унеска, задужбину краља Милутина из 14. века. Потом ћемо посетити Саборну цркву Светог Ђорђа, стару чаршију са дућанима, џамијама, хамамима... Следи слободно време и повратак у Велику Хочу. Обилазак варошице која је вековима била позната по производњи врхунских вина. Такође, позната је и као Српска света гора због многобројних цркви које се налазе у њој. У историјским изворима Велика Хоча позната је од 12. века када је Стефан Немања ово место приложио манастиру Хиландар, па је то једно од најстаријих српских насеља у Метохији. Током средњег века Хоча је имала чак 24 цркве и 3 манастира. Једна од најстаријих је црква Св. Николе, саграђена у 13. веку, а обновљена у 16. веку. По народном предању некада је била готово сва закопана у земљи; видео се тек део крова и улазна врата. У месту се налази и дивна Дечанска виница, стара винска кућа која припада манастиру Високи Дечани још од 14. века. Посетићемо староставни Сарај у Хочи који је делом претворен у изложбени простор, а делом у мали музеј са етно-поставком. У Виници Петровића ћемо посетити њихов вински подрум у којем ћемо се упознати са чувеним виноводом цара Душана, и наравно са виноградарском традицијом овог дела Метохије. Одмор. Опциона вечера у Виници Петровић уз песме из Старе Србије. Ноћење.

3. дан путовања (НЕДЕЉА 2. МАЈ)   Доручак од 08.30х. Одлазак из Велике Хоче. Посетићемо манастир Високи Дечани*. Манастир је грађен у првој половини 14. века, а његови ктитори били су краљ Срефан Дечански и његов син цар Душан. Манастир се налази под заштитом Унеска, а највреднији део манастира су његове прелепе фреске. Одлазак до Пећи* и обилазак Пећке патријаршије*, вековног средишта Српске православне цркве. У њој се вековима налазило седиште и маузолеј српских архиепископа и патријарха. Од свога постанка у 13. веку, Патријаршија је окупљала учене теологе, врсне књижевнике и обдарене уметнике и сви су они у њој остављали сведочанства о свом прегалаштву. Стога је она данас не само старо средиште српске цркве, већ и место где се чува значајна уметничка заоставштина. Овде се налази Споменик природе Шам-дуд стар око 750 година. Полазак ка Београду. Путовање преко Приштине, Јариња, Краљева, Чачка... Повратак у вечерњим сатима. Крај путовања.

ЦЕНА ПУТОВАЊА

8.900,00 динара

Цена путовања обухвата:

 • Превоз туристичким аутобусом на наведеној релацији (комплетна опрема, клима, аудио)
 • 2 ноћење са доручком у приватном смештају у Великој Хочи – сеоска домаћинства
 • Смештај је могућ у двокреветним собама, или трокреветним собама (раздвојени лежајеви, веома скромно будући да се ради о приватном смештају)СОБЕ НЕ ПОСЕДУЈУ СОПСТВЕНА КУПАТИЛА – на 2-3 собе иде једно купатило!
 • Обиласке према програму уз тумачење туристичког водича
 • Услуге професионалног туристичког водича током целог путовања
 • Организационе трошкове

Цена путовања не обухвата:

 • Све остале не поменуте услуге
 • Индивидуалне трошкове
 • Доплата за смештај у једнокреветној соби износи 3.000 динара
 • Доплата за 2 вечере у Виници Петровић у Великој Хочи износи 2.500 динара – обавезна пријава и плаћање у агенцији

УСЛОВИ ПЛАЋАЊА:

 • Готовински - приликом пријаве за путовање уплаћује се минимум 40% од укупне вредности аранжмана, док се остатак исплаћује 10 дана пре путовања
 • Платним картицама – „Dina“, „Master Card“, „Visa“, „American Express“
 • Одложено плаћање чековима: 40% у готовини приликом пријаве, а остатак је могуће платити на максимално три месечне рате по повратку са путовања (3 чека).
НАПОМЕНА: у тренутку прављења овог програма манастири Високи Дечани и Пећка патријаршија су затворени за посетиоце! Уколико такво стање остане и у тренутку реализације овог путовања, Последњег дана путовања ћемо посетити Косовску Митровицу и манастир Бањску, задужбину светог краља Милутина. 

ОПИС СМЕШТАЈА:

ВИНИЦА ПЕТРОВИЋ, ВЕЛИКА ХОЧА http://www.vinicapetrovic.rs/smestaj/ и слично

Виница, односно мала винска кућа претворена у пансионски/смештајни објекат, налази се у централном делу Велике Хоче. Домаћини, породица Петровић, се бави производњом дивних метохијских вина која ћемо имати прилике и да пробамо и да купумо. Смештај је скроман, а купатило деле две-три собе. Амбијент је веома пријатан, и верујемо да ћете уживати у Вашем боравку. Овај објекат располаже са свега 4-5 соба, те први пријављени ће и бити ту смештени, док ће се остатак групе смештати по сеоским домаћинстима у Великој Хочи – такође у собама која немају засебна купатила, већ две-три собе деле једно купатило! НА ОВАКВОМ ПУТОВАЊУ СМЕШТАЈ НАМ ЈЕ БИО ЗАИСТА МАЊЕ БИТАН! АКО РАЗУМЕТЕ! БИТНИЈЕ НАМ ЈЕ ДА И ОВИМЕ ПОМОГНЕМО НАШИМ ЉУДИМА У ВЕЛИКОЈ ХОЧИ!