Izlet, Legenda o grifonu Истакнут

Додатне информације

 • Trajanje i prevoz:Jednodnevni izlet, Kombi tura
 • Datum polaska:27. Decembar
 • Noćenja i smeštaj:Jednodnevni izlet
 • Obilasci:Golubinci, Kamenica, Beočin, Banoštor, Neštin
 • Cena:Od 2.500 din Specijalna cena za rane prijave!

Медије

a175c0be183f32a5cac2090aa247d787_L Izlet, Legenda o grifonu
Преузмите прилоге:

ЈЕДНОДНЕВНИ ИЗЛЕТ

НЕДЕЉА 27. ДЕЦЕМБАР 2020.

ГОЛУБИНЦИ - СРЕМСКА КАМЕНИЦА – БЕОЧИН – БАНОШТОР - НЕШТИН

Неко је негде записао „домови мртвих душа“, то су дворци и летњиковци Војводине. И није погрешио! А ми смо их назвали домовима заборављених душа. Својевремено преко 40 двораца и летњиковаца је парало војвођанску равницу, и готово сви су они настајали у времену од друге половине 18. века и владавине аустријске царице Марије Терезије, па све до краја 19. века. То су била велика властелинска имања, велепоседничких породица које су неким својим чином задужили велику царевину која им је за узврат даривала велике поседе у својим јужним, пограничним крајевима. Није ово прича о Дунђерскима, они су већма били оријентисани ка Бачкој, већ је прича о невероватним судбинама власника ових домова – двораца... Не, није ово прича о замковима, витезовима, дворским дамама, принцезама и принчевима. Јер чим некако споменемо дворац, ми тако некако замишљамо та бајковита здања која видесмо на филмовима или на сликама бајки које су нам читале баке када смо били мали. Ово је заиста прича о домовима мртвих душа! Њихови домови су са њима умрли, оставили су само трагове, и данас најбоље говоре о нама самима, о нашем друштву и забораву.

Овај излет је део једног „старог“ пројекта „7 чудеса Војводине“, инспирисаног домовима мртвих и заборављених душа... „Легенда о грифону“ је један сасвим чудновата прича која нас води у подгорину Фрушке Горе, оне исте коју су Римљани називали „Alma Mons“. Дунавска магистрала која је представљала лимес великог Римског царства крије многе тајновите кутке, приче и легенде од којих застаје дах... Несрећна судба породице Марцибањи-Карачоњи, мистерија „5 глава“ на ружином брегу, сва величина љубави нашег великог песника Змаја и несреће које су га редом погађале као стреле (и некаква чудна везаност његовог надимка са називом овог путовања?!), сторије о Шпицеровом богатству и скулптору који и данас као утвара шета у ходницима времена, једном грифону који крије своју легенду, и једној белој голубици... А ту је и дукс Белуш са својим причама, па и Долгоруки... А након прича, морамо „коштати“ и дивна Фрушкогорска вина уз неизоставну причу о римском императору Пробусу.

Програм путовања:

Полазак из Београда у 8 часова (Сава центар), док се Новосађани могу придружити групи у Сремској Каменици.

Београђани ће пре одласка у Каменицу, посетити и једно лепо сремачко село, Голубинце. Обилазак лепог и складног здања дворца Шлос подигнутог у другој половини 18. века као управна зграда за потребе смештаја официрских породица Војне границе. Од свог настанка, дворац је привлачио пажњу сељана који су о његовим душама испредали многе легенде... Легенде о крицима који се чују из његових тамница, о утвари првог власника и његове неверне жене, о једној капетаници Жанет која је из салона Шлоса слала Бетовену писма, о вожду Карађорђу који је једаред овде заноћио...

Наш пут настављамо преко Фрушке Горе, крај споменика Кипови који ће нам открити тајну о црној смрти и мештанима Ирига. Потом, даље преко винске варошице Ириг, и Иришког венца, стижемо у сликовито фрушкогорско и новосадско насеље Сремска Каменица.

У Каменичком парку налази се једно масивно здање дворца Марцибањи-Карачоњи. Племићка породица Марцибањи гради своју резиденцију крајем 18. века, а радови на овом класицистичком здању настављени су и током готово целог 19. века. Брачним везама, племићи из породице Карачоњи преузимају дворац почетком 20. века. Прелепи пејзажни парк Енглеског типа окружује дворац, и пун је дивних стаза и остатака дворских скулптура, фонтана... Стравичне судбе су задесиле власнике овог здања, а они старији из Каменице, још памте приче својих очева о душама умрлих које лутају парком, о језивим крицима, плачу, и дозивањима... Прошетаћемо се до малог Ружиног брежуљка на којем се налази чудновата скупина римских „5 глава“ и чућемо интересантну причу о њима. У центру Каменице ћемо посетити кућу великог песника Јована Јовановића Змаја у којој је он провео своје последње године живота. Ту се повукао да проживи у самоћи и својој патњи, а једина утеха била су му деца која су му свраћала у ову кућу и којој је посветио своје најлепше песме. Чућемо заиста дирљиву причу о Змајевом животу...

Одлазимо потом до оближњег Беочина, који нам је свима познат по цементари. Ту, на једном путељку, налази се чудновати Шпицеров дворац, у рушевинама, са затрављеном фасадом, и заборављеним временом... Наша прича о грифону овде почиње... Мртве душе, и духови минулих времена као да нас подсећају шта значи бити заборављен... Окамењени грифон и његова прича о изгубљеним сновима и душама...

Даље, настављамо уз Дунав и пролазимо идлично сеоце Баноштор на чијем уласку се налазе остаци једне староставне тврђаве. То је тврђава дукса Белуша који ће нам открити приче из наше давне историје...

Одлазимо до винског села Нештин у којем ћемо посетити дивну винарију и где ћемо уживати у „коштању“ врхунских вина, и наравски у припремљеној закусци.

Наш повратак иде такође подгорином Фрушке горе, преко Новог Сада па до Београда. Планирамо да у Београду будемо не касније од 20 часова. Крај излета.


ЦЕНА ИЗЛЕТА

2.500,00 динара

Цена путовања обухвата:

 • Превоз удобним туристичким комбијем са 8 места на наведеној релацији
 • Обиласке према програму уз тумачење туристичког водича
 • Услуге професионалног туристичког водича током целог путовања
 • Организационе трошкове

Цена путовања не обухвата:

 • Све остале не поменуте услуге
 • Индивидуалне трошкове
 • Дегустацију вина и закуску у Нештину – око 1.500 динара – плаћање на лицу места
 • Улазницу за Змајев музеј у Сремској Каменици – око 200 динара – плаћање на лицу места

УСЛОВИ ПЛАЋАЊА:

 • Готовински - приликом пријаве за путовање уплаћује се минимум 40% од укупне вредности аранжмана, док се остатак исплаћује 10 дана пре путовања
 • Платним картицама – „Dina“, „Master Card“, „Visa“, „American Express“
 • Одложено плаћање чековима: 40% у готовини приликом пријаве, а остатак је могуће платити на максимално две месечне рате по повратку са путовања (2 чека).

У случају недовољног броја пријављених путника, рок за отказ аранжмана је 5 дана пре пута. ОРГАНИЗАТОР задржава право корекције цена услед промена на монетарном тржишту или промена цена смештаја или превоза. ОРГАНИЗАТОР задржава право измене програма путовања, односно редоследа појединих садржаја у програму услед објективних околности. Аранжман је рађен на бази минимум 8 путника. Уз аранжман важе Општи услови путовања организатора, усаглашени са „YUTA“ стандардом. Организатор путовања „Fantast tourist d.o.o.“, Јеврејска 8, Нови Сад. Лиценца број: ОТП 269/2020.

Према Закону о туризму организатор има прописану полису осигурања бр. 30000015948 (осигурана сума у висини од 400.000€) МИЛЕНИЈУМ ОСИГУРАЊЕ АД, Акционарско друштво за осигурање, Београд.