Vranje, Koštana i priče sa juga Истакнут

Додатне информације

 • Trajanje i prevoz:3 dana, Kombi tura
 • Datum polaska:14. Avgust
 • Noćenja i smeštaj:2 noćenja, Garni Hotel
 • Obilasci:Ruska crkva, Vranje, Vlasinsko jezero, Vinarija, Prohor Pčinjski
 • Cena:Od 8.500 din Siguran polazak!

Медије

6a850da371ba17406552bc2656f6b6f4_L Vranje, Priče sa juga, 2 noćenja
Преузмите прилоге:

3 ДАНА, 2 НОЋЕЊА У ВРАЊУ

14. – 16. АВГУСТ 2020.

АДРОВАЦ – ЂУНИС – ВРАЊЕ – ВЛАСИНСКО ЈЕЗЕРО – ПРОХОР ПЧИЊСКИ

Крећемо на југ, где је туга саткана у стиховима, и сва патња, љубавна страдања, приче староставне. Југ је престоница мелоса и чудног дијалекта… Место на којем се враћате неколико векова уназад… Ко је била Борина Копштана? Како је инспирисала овог великана српске књижевности да јој посвети цело једно своје дело? Шта је то толико величанствено у сваком тону старих врањанских песама, и зашто нам терају сузе на очи, а ритмом нас терају да поскочимо и заиграмо живо? Пуно тога што већ знамо, а нисмо тога ни свесни… Путовање започињемо посетом малом сеоцу Адровац у којем се налази једна чудновата црква, позната у народу као Шарена црква. За ову цркву и суседни манастир Ђунис је чврсто везано име пуковника Рајевског чији лик је Лав Николајевич Толстој оживео у лику грофа Вронског у ремек-делу руске књижевности, „Ана Карењина“. А потом ћемо посетити Врање, престоницу јужњака. Саживећемо се на кратко са старим причама о несрећним љубавима шетајући се врањанском калдрмом сећања. Свакако да ћемо причати о неприкосновеном Бори Станковићу и великом Станиши Стошићу, Коштани, жутом цвећу, Ајши и Стојану… Излет до Врањске бање и Власинског језера остаће Вам у неизбрисивом сећању. Време је да упознамо нашу земљу на један другачији начин, и да је заволимо још више! Здраво живо пријатељи, и добро нам дошли!

Програм путовања:

1. дан путовања (петак)   Полазак из Новог Сада у 7 часова (Жел.станица/локомотива), а из Београда у 8.30 часова (Сава центар). Путовање аутопутем преко Крушевца. Одлазак до Ђуниса и обилазак манастира Светог Романа. Манастир се помиње још 1020. у хрисовуљи византијског цара Василија Другог. Посебну пажњу буди податак да се у овом манастиру налази и гроб руског племића и добровољца Николаја Николајевича Рајевског који је у Толстојевом роману „Ана Карењина“ представљен као Вронски. Вронски тј. Рајевски је по погибији првобитно био сахрањен у порти манастира да би касније био пренет у породичну гробницу у Русији, али је његово срце остављено да до данас почива у манастиру. Након обиласка манастира, одлазак до оближњег сеоца Горњи Адровац и обилазак „Шарене цркве“, односно цркве Св. Тројице. Црква је подигнута 1903. године на месту где је у српско–турском рату из 1876. године као добровољац погинуо руски пуковник Николај Николајевич Рајевски, по коме је Толстој обликовао лик Вронског у роману „Ана Карењина“. У народу је позната као шарена црква или црква љубави или руска црква, подигнута је по плановима и приложеним средствима грофице Марије Рајевске. Наставак путовања ка Врању. Долазак у Врање у поподневним сатима. По доласку, следи смештај у преноћиште. Одмор. Ноћење.

2. дан путовања (субота)   Доручак. Полазак у организовани обилазак града. Посетићемо родну кућу, а данас меморијални музеј Боре Станковића, потом ћемо погледати некадашњи Пашин конак, а данас прелепи Народни музеј са изузетном етнографском збирком (Музеј не ради!). Крај самог музеја налази се и споменик највећем носиоцу врањанског мелоса Станиши Стошићу. Такође ћемо обићи и споменик газда Миткета, и прошетаћемо се до чудесног Белог моста, односно моста љубави који крије причу о несрећној љубави Ајше и Стојана… Открићемо још по неку легенду старог Врања… Потом ћемо мало предахнути и самостално уживати у шетњи градом. У 14 часова, полазак на излет. Одлазак до прелепог Власинског језера. Смештено у идиличном пределу, ово језеро просто својом лепотом и смиреношћу одузима дах. Окружује га помало митска атмосфера којој доприноси легенда о воденом бику. Језеро је познато и по својим интересантним пловећим тресетним острвима. Уместо планиране посете винарији „Алексић“ која због ситуације са епидемијом не прима посете, имаћемо ручак у неком од угоститељских објеката на Власинском језеру. Одлазак до Врањске бање, чувене по причама Боре Станковића, и места где је живела чувена Коштана. Краће задржавање и повратак у Врање. Увече, одлазак у локални национални ресторан на вечеру (музика за сада није могућа због уведених мера и ванредне ситуације у Србији). Ноћење.

3. дан путовања (недеља)   Доручак. Одјава из смештаја. Полазак на излет до прелепог манастира на самом југу Србије, у пограничном подручју са Македонијом, Свети Прохор Пчињски. Према предању, подигао га је у 11. веку византијски цар Роман Диоген у знак захвалности Светом Прохору Пчињском, који му је прорекао да ће постати цар. Повратак у Врање и наставак путовања ка Београду и Новом Саду. Повратак у вечерњим сатима. Крај путовања.

ЦЕНА ПУТОВАЊА

8.500,00 динара

Цена путовања обухвата:

 • Превоз удобним, аклиматизованим туристичким комбијем на наведеној релацији
 • 2 ноћењa са доручком (континентални-класичан начин услуживања) у преноћишту у Врању
 • смештај у двокреветне, трокреветне или четворокреветне собе са купатилом (собе су различите структуре, свакако без неког великог комфора! Углавном су собе са зесебним лежајевима стандардне величине, и нешто соба са француским лежајем)
 • Обиласке према програму уз тумачење професионалног туристичког водича
 • Услуге професионалног туристичког водича током целог путовања
 • Организационе трошкове

Цена путовања не обухвата:

 • Све остале не поменуте услуге
 • Доплату за смештај у једнокреветној соби – 3.000 динара

 • ПАКЕТ ДОДАТНИХ УСЛУГА за уплате у агенцији: 4.000 динара (Излет Власинско језеро са ручком - Врањска бања, улазница за спомен-музеј Боре Станковића, излет до Прохора Пчињског)
 

УСЛОВИ ПЛАЋАЊА:

 • Готовински - приликом пријаве за путовање уплаћује се минимум 40% од укупне вредности аранжмана, док се остатак исплаћује 10 дана пре путовања
 • Платним картицама – „Dina“, „Master Card“, „Visa“, „American Express“
 • Картицама „Banca Intesa – 50% се наплаћује одмах приликом резервације, а остатак до пуне цене у максимално 6 месечних рата, и најкасније до децембра 2020.
 • Административном забраном – на име резервације се плаћа 40% од укупне цене аранжмана (готовински или картицом), а остатак до пуне цене аранжмана се отплаћује забраном на плату до 20.12.2020.
 • Чековима грађана - на име резервације се плаћа 40% од укупне цене аранжмана (готовински или картицом), а остатак до пуне цене аранжмана се отплаћује чековима до 20.12.2020.

ОПИС СМЕШТАЈА:

Преноћиште/Гарни хотел „М“, Врање   http://www.masinopromet.com/site/page7.aspx или слично

Преноћиште се налази око 1 километар од старог града, односно од центра Врања, док је гарни хотел „М“ удаљен око 3 км од центра. Преноћиште поседује само собе за смештај гостију, и све собе су лепо уређене, поседују купатило са тушем, телевизор, централни грејни систем, клима уређаје. Гарни хотел „М“ поседује поред соба за смештај (купатило са тушем, телевизор, клима уређај, грејање) и мали ресторан са аперитив баром. Гости смештени у преноћишту „М“ биће трансферисани на доручак у гарни хотел „М“.

У случају недовољног броја пријављених путника, рок за отказ аранжмана је 5 дана пре пута. ОРГАНИЗАТОР задржава право корекције цена услед промена на монетарном тржишту или промена цена смештаја или превоза. ОРГАНИЗАТОР задржава право измене програма путовања, односно редоследа појединих садржаја у програму услед објективних околности. Аранжман је рађен на бази минимум 8 путника. Уз аранжман важе Општи услови путовања организатора, усаглашени са „YUTA“ стандардом. Организатор путовања „Fantast tourist d.o.o.“, Јеврејска 8, Нови Сад. Лиценца број: ОТП 269/2020. Према Закону о туризму организатор има прописану полису осигурања бр. 30000015948 (осигурана сума у висини од 400.000€) МИЛЕНИЈУМ ОСИГУРАЊЕ АД, Акционарско друштво за осигурање, Београд.