logo_mob Kruševac
0800 400 104    
Ви сте овде:Fantast> Srbija -> Gradovi Srbije> Kruševac
566 Kruševac

Kruševac

Kruševac, srednjovekovni grad kneza Lazara, smešten je u centralnom delu Balkanskog poluostrva i Republike Srbije. Ušuškan je u pitomoj dolini Zapadne Morave i prostire se između Kopaonika, Željina i Goča na zapadu, Velikog i Malog Jastrepca na jugu, Gledićkih planina i Juhora na severu, kao i Mojsinjskih planina na istoku. U teritorijalno-administrativnoj organizaciji Srbije, Kruševac ima status grada. Kruševac je dobro saobraćajno povezan sa ostalim delovima Srbije i Balkana. Udaljenost od autoputa (Koridora 10) je 27km, od najbližeg aerodroma „Konstantin Veliki“- Niš 80km, aerodroma „Nikola Tesla“- Beograd 210km, od najbliže luke Smederevo 140km, i od luke Beograd 200km.

Bogatsvo prirode i prava riznica istorijskih spomenika čine Rasinski okrug turistički izuzetno značajnom oblašću. Kruševac se prepoznaje po monumentalnom spomeniku kosovskim junacima koji dominira centrom grada i predstavlja simbol grada pod Bagdalom. Posebnu znamenitu celinu Kruševca čini Arheološki park, koji obuhvata zidine srednjovekovnog grada kneza Lazara, dvorsku crkvu Lazaricu, spomenik knezu Lazaru i Narodni muzej Kruševca. Svojom lepotom, pažnju posetilaca Kruševca pleni i Gradska kuća, velelepna palata podignuta 1904. godine u duhu neoklasicizma, sa jedinstvenom salom sa mozaicima. Značajan trag na mapi kulturnih vrednosti Kruševca ostavio je slikar Milić od Mačve koji u gradu pod Bagdalom ima svoju galeriju-legat sa 120 slika, zatim spomen-skulpturu „Majka Srbija i majka Grčka“, kao i mural „Obretenje Lazarevo“ površine 40 kvadrata u holu Doma sindikata.

Kada ste u obilasku grada, obavezno morate posetiti i Umetničku galeriju koja je smeštena u porodičnoj kući poznatog kruševackog trgovca Ljorića s početka XX veka. Galerija poseduje izložbeni prostor površine 150 kvadrata i oko 500 slika zavičajnih umetnika. U južnom delu grada nalazi se memorijalni park „Slobodište“ koji je podignut u spomen na stradale Kruševljane u Drugom svetskom ratu. Kuća Simića, objekat s kraja osamnaestog i početka devetnaestog veka, postavkom svedoči ambijent jednog gradskog doma na prelazu iz devetnaestog u dvadeseto stoleće.