logo_mob Niš
0800 400 104    
Ви сте овде:Fantast> Srbija -> Gradovi Srbije> Niš
560 Niš

Niš

Niš je grad smešten u jugoistočnoj Srbiji i sedište je Nišavskog okruga. Niš se prostire na površini od 597 kvadratnih kilometara, a u njemu živi oko 260 000 stanovnika. Ovo je, po broju stanovnika, treći po veličini grad u Srbiji. Niš je jedan od najznačajnijih univerzitetskih, kulturnih i ekonomskih centara u Republici Srbiji. Na području Niša preovladava umereno – kontinentalna klima. Prosečna godišnja temperatura iznosi 11, 4 stepeni celzijusa. Najtopliji mesec je jul, a najhladniji januar. Prostor na kome se nalazi Niš bio je naseljen još u vreme srednjeg paleolita. O tome svedoče brojni arheološki ostaci, pronađeni na lokalitetu Kremenac. Ime Niš najverovatnije potiče iz vremena kada su naseobinom vladali Kelti. Rimljani su Niš osvojili u prvom veku pre nove ere. Tokom rimskog perioda Niš je bio veoma značajan vojni i trgovinski centar, a u to vreme nosio je naziv Nais. U Naisu se, u sedmoj deceniji trećeg veka nove ere, rodio Konstantin Veliki, rimski car i osnivač Konstantinopolja. Nais je tokom petog veka bio meta čestih napada, zbog čega je neretko rušen i obnavljan. Sloveni su prvi put napali Nais u šestom veku.

Niška Banja je jedna od najpoznatijih i najpopularnijih banja u Srbiji. Nalazi se na oko 10 km od Niša, a osim što služi kao lečilište, Niška Banja nudi sjajne uslove za odmor i uživanje.

Niš je grad koji svojim posetiocima nudi još mnogo toga. Ne propustite da uživate u kulinarskim specijalitetima, bogatom noćnom provodu i šopingu. Niš je idealan grad za uživanje i odmor.