Le-Le, južna pruga, Bosilegrad, Ilinden

Additional Info

 • Trajanje i prevoz:3 dana, Autobusom
 • Datum polaska:1. Avgust, Ilinden
 • Noćenja i smeštaj:2 noćenja, Motel 3*
 • Obilasci:Leskovac, Vlasinsko jezero, Božica, Izvor, Bosilegrad, Jagodina
 • Cena:Od 8.900 din Specijalna cena za rane prijave!

Media

384a4aea3eb5f7921b6a1a0793e83ef5_L Le-Le, Južna pruga, Ilinden - Letovanje | Fantast | Avio Karte
Download attachments:

3 ДАНА АУТОБУСОМ / 2 НОЋЕЊА

1. – 3. АВГУСТ 2020.

ЦАРИЧИН ГРАД - ЛЕСКОВАЦ – ВЛАСИНСКО ЈЕЗЕРО – БОСИЛЕГРАД - ИЗВОР – АВАНТУРА ЏИПОВИМА - ЈАГОДИНА

Постоји један крај Србије у који готово нико никада не иде... Можда само успут, али коме је овај део Србије успут? Некада у давна времена, овуда су ишли веома важни путни правци ка унутрашњости Балкана, и ка моћној Бугарској царевини. Средњовековна историја овога краја је изузетно бурна, и донела је многе несреће локалном становништву, а то се понављало и током новије историје, последњи пут током Другог светског рата. Око ових крајева ломила су се копља Срба и Бугара, а доласком Турака, некако су се стишала крвна непријатељства, и крај је у то време, невероватно али истинито, доживео свој успон. Овде су људи верни, направише на десетине богомоља на којима би има позавиделе много веће вароши. И готово све, велелепне црква овог краја, налазе се потпуно непознатим селима. И то много говори о овоме правоверном народу, који је за недаће које му се током историје понављају, тражио милост код Бога. А толико лепоте овде има. Треба само погледати, осврнути се. Овде се потврђује она древна изрека да се лепота налази смао у очима посматрача... Обронци Бесне кобиле, делови Старе планине, уске долине покрај малих река, жубори на стотине планинских извора који доносе воду овом крају од памтивека, и дарују живот који се овде толико цени. Драги и благи људи у суровим пределима, можда неспојиво, али овде толико очито. Видећемо крсталну воду чудесног Власинског језера, спектакуларне пределе, окамењена и готово запустела села са дивљим коњима који јуре, и староставним црквама која подсећају на Божија чуда. Одабрали смо велики празник Илинден, односно празник Светог Илије, који се у селима Босилеградске општине слави деценијама уназад у форми веома живописних сеоских вашара. Прави начин да упознамо ове добре људе. Добри пријатељи, љубитељи старе Србије, добродошли на јужну пругу!

Програм путовања:

1. дан путовања (субота, 1. август)   Полазак из Новог Сада у 6 часова (Жел.станица/локомотива), и из Београда у 7.30 часова (Сајам). Путовање аутпутем преко Ниша са једном паузом. Путем преко Лесковца, одлазак до Лебана, и посета чувеном археолошком локалитету Царичин град, односно „Iustiniana Prima“. Царичин град је један од највећих и најзначајнијих византијских градова у унутрашњости Балкана. Подигао га је велики византијски цар Јустинијан I (527—565) према многим изворима у знак захвалности крају у коме се родио. Град је био важан црквени, административни и војни центар, седиште новоосноване архиепископије која је имала јурисдикцију над северним Илириком чиме је право Солуна ограничено на јужне делове провинције. Био је окружен бедемима, а поред спољних утврђења откривени су и унутрашњи бедеми који град деле на три дела: Горњи, Средњи и Доњи. На најузвишенијем месту у граду саграђен је Акропољ - седиште црквене управе, окружен снажним бедемима, у средишњем делу истиче се централни кружни трг где се одвијао јавни живот града. Након обиласка локалитета, одлазак до оближњег Лесковца, српског Манчестера, како су овај град, седиште текстилне индустрије, пре називали. Као и све друго, све што беше пре, сада више нема, те тако Лесковац данас носи други надимак, град роштиља. По доласку у Ле-ле престоницу, крећемо у лагани обилазак уз шетњу интересантним историјским језгром: Споменик слободе – подигнут у форми ратника на педесетогодишњицу ослобођења од Турака. Потом ћемо погледати Шоп-Ђокићеву кућу, стару 120 година. То је једноспратна зграда са тремом изнад улаза који се налази изнад диванане. Погледаћемо и интересантну кућу Боре Димитријевића – Пиксле, такође старобалканског стила. Потом следи посета Народном музеју у којем се налази импозантна збирка са околних археолошких локалитета, укључујући и Царичин град, као и етнографска поставка кроз коју ћемо се упознати са животом и културом старог Лесковца. Наравно, нећемо заборавити да погледамо и споменик Томи Здравковићу, који заслужено краси центар родног му Лесковца. Слободно време за индивидуалне активности, ручак, шетњу, уживање у специфичној градској атмосфери... Смештај у хотел у регији града (Предејане, Владичин Хан, Сурдулица...) у поподневним сатима. Одмор. Пансионска вечера. Ноћење.

2. дан путовања (недеља, 2. август)   Доручак. Слободно време за индивидуалне активности, или полазак у 8.30 часова на факултативни излет ка области Босилеграда, где ћемо уживати у сеоским вашарима који се традиционално организују за велики празник Светог Илије, односно Илинден. Прво ћемо се на кратко напојити лепотама Власинског језера. Ово језеро са крсталном водом у којој се огледа бујна пророда, представља једно од најлепших језера наше земље. Највећа атракција Власинског језера су пловећа тресетна острва. Наставак путовања. Укључићемо се на локални, мали путељак, који ће нас водити тачно по некадашњој линији разграничења између Бугарске и Србије. Проћићемо једно интересантно мало сеоце са дивним именом, Божица. Ово сеоце је задржало по мало полуоријентални дух пре свега због старих махала које се нижу на брдашцима изнад села. У самом селу се такође организује сеоски Илинденски вашар. На самом уласку у село, покушаћемо погледима да ухватимо нешто невероватно, готово нестварно! Крда дивљих коња! Јединствени феномен у нашој земљи! Да је веровање локалног становништва да су то душе наших ратника – јунака, палих у ратовима за слободу српскога рода, или су зли дуси у овим коњима, који опомињу на зло које стално вреба над овим делом Србије, само су део богатог народног предања Божице. Одлазимо до села Извор у којем се налази једна сасвим невероватна црква, једна од највећих црквених грађевина на југу Србије. Црква Свете Тројице Изворске. Црква је саграђена у периоду од 1834 до 1836. године. Део архиве спаљен је 1919. од стране Бугара, део опљачкан и покраден за време и после Другог светског рата. У периоду комунизма 50-их година, део спољних фресака био је прекречен. Када је тадашњи командир војне карауле у непосредној близини цркве ослепео, по његовом наређењу забрањено је прекречивање икона, и тада се стало са девастирањем спољних икона. Није ово једино предање, има једно сасвим уврежено међ'локално, већином Бугарско становништво. Од туда и обичај да се на Светог Илију обавезно мора заклати бик како вода са Извора у Извору не би стала... А вода, то је живот! Има ли ова црква заиста од злата искован иконостас? Зашто?! Хајде нешто од тих великих мистерија да оставимо и за приповедање на лицу места... Након уживања у Илинденском сеоском вашару (свакако има шта и да се презалогаји; а укуси овога краја су нестварни; а тек специјалитети!), одлазак у Босилеград. Слободно време, или факултативно полазак на џипарење у трајању од око 1,5 сат, а које ће кренути ка тзв. Глошким планинама, и невероватним видиковцима са којих се пружа нестваран поглед на раскошну природу овог потпуно непознатог краја Србије. Повратак у наш хотел у касним вечерњим сатима. Ноћење.

3. дан путовања (понедељак, 3. август)   Доручак. Одјава из хотела до 10х. Полазак ка Београду. Путовање аутопутем. Успутна посета Јагодини, граду који последњих година доживљава прави препород, и постаје веома озбиљан туристички центар Србије. Шетња старим делом Јагодине уз наравно приче о чувеном пиву и бекрији са шубаром, Јованчи, светском путнику, ћуранима... Посета прелепом парку Поток. Опционо, посета Музеју воштаних фигура који је јединствен код нас, са фигурама историјских личности, наших спортиста,... Такође, обавезно ћемо посетити и Музеј наиве који је смештен у дивној згради из 1929. године која има потпуно сачувану, аутентичну архитектуру. Сјајна поставка са преко 3000 експоната које потписује преко 350 наиваца из наше земље, и земаља окружења. Предлажемо да након доброг ручка у некој од сјајних јагодинских кафана, се прошетате до дивног спомен парка Руско гробље са костурницом подигнутом 1962. године у знак сећања на погибију великог броја Црвеноармејаца у борбама за ослобођење Јагодине. Свакако ћете уживати у овом граду. Потом следи повратак нашим кућама, тамо негде у вечерњим сатима. Крај путовања.

ЦЕНА ПУТОВАЊА

ЦЕНА ПАКЕТА

ДОДАТНИХ УСЛУГА

8.900,00 динара

2.500 динара

Цена пакета додатних услуга обухвата:

 • Пакет потребних улазница: Царичин град, Народни музеј Лесковац, Музеј воштаних фигура Јагодина и Музеј наиве у Јагодини
 • Целодневни излет Власина-регија Босилеграда, према програму

Цена путовања обухвата:

 • Превоз високоподним туристичким аутобусом на наведеној релацији (клима/грејање, аудио –видео опрема)
 • 2 ноћења са доручком (континентални-класичан начин услуживања ) у мотелу/хотелу са 3* у регији Лесковац-Предејане-Владичин Хан
 • 1 пансионска вечера у ресторану смештајног објекта (мени из 3 дела; класично послуживање)
 • смештај у двокреветне или трокреветне собе са купатилом (углавном су собе са зесебним лежајевима стандардне величине, и нешто соба са француским лежајем)
 • Обиласке према програму уз тумачење професионалног туристичког водича
 • Услуге професионалног туристичког водича током целог путовања
 • Организационе трошкове

Цена путовања не обухвата:

 • Све остале не поменуте услуге
 • Доплату за смештај у једнокреветној соби – 2.500 динара
 • Додатне, факултативне услуге, уколико нису резервисане и уплаћене у агенцији у виду понуђеног пакета (на лицу места, није могуће се пријавити за наведене програме; искључива пријава и плаћање у агенцији)
 • Факултативо џипарење по планинама Босилеграда – 1.500 динара по особи; изузетно ограничен број; обавезна пријава и плаћање у агенцији! Након попуне ограниченог броја, нећемо бити у могућности да примамо нове пријаве!

УСЛОВИ ПЛАЋАЊА:

 • Готовински - приликом пријаве за путовање уплаћује се минимум 40% од укупне вредности аранжмана, док се остатак исплаћује 10 дана пре путовања
 • Платним картицама – „Dina“, „Master Card“, „Visa“, „American Express“
 • Картицама „Banca Intesa – 50% се наплаћује одмах приликом резервације, а остатак до пуне цене у максимално 6 месечних рата, и најкасније до децембра 2020.
 • Административном забраном – на име резервације се плаћа 40% од укупне цене аранжмана (готовински или картицом), а остатак до пуне цене аранжмана се отплаћује забраном на плату до 20.12.2020.
 • Чековима грађана - на име резервације се плаћа 40% од укупне цене аранжмана (готовински или картицом), а остатак до пуне цене аранжмана се отплаћује чековима до 20.12.2020.

ОПИС СМЕШТАЈА:

МОТЕЛ „ПРЕДЕЈАНЕ“, Предејане   http://www.motel-predejane.com/SR/default.asp или сличан

Мотел се налази на некадашњем старом, и веома добром познатом путу који води ка граници са Северном Македонијом. Готово да нема путника који је некада ишао у Грчку на море, а да није свратио у овај објекат. Изузетно квалитетна храна, сјајно особље, и реновирани смештајни капацитети са комфорним собама, све са купатилом.

У случају недовољног броја пријављених путника, рок за отказ аранжмана је 5 дана пре пута. ОРГАНИЗАТОР задржава право корекције цена услед промена на монетарном тржишту или промена цена смештаја или превоза. ОРГАНИЗАТОР задржава право измене програма путовања, односно редоследа појединих садржаја у програму услед објективних околности. Аранжман је рађен на бази минимум 40 путника. Уз аранжман важе Општи услови путовања организатора, усаглашени са „YUTA“ стандардом. Организатор путовања „Fantast tourist d.o.o.“, Јеврејска 8, Нови Сад. Лиценца број: ОТП 269/2020. Према Закону о туризму организатор има прописану полису осигурања бр. 30000015948 (осигурана сума у висини од 400.000€) МИЛЕНИЈУМ ОСИГУРАЊЕ АД, Акционарско друштво за осигурање, Београд.