7 čudesa Vojvodine, Tragom Almaša Featured

Additional Info

 • Trajanje i prevoz:Jednodnevni izlet, Autobusom
 • Datum polaska:4.Jul, 1.Avg, 22.Avg, 12.Sep, 26.Sep, 24.Okt, 11.Nov
 • Noćenja i smeštaj:Jednodnevni izlet
 • Obilasci:Temerin, Gospođinci, Žabalj, Čurug, Đurđevo, Almaški kraj
 • Cena:Od 4.900 din Specijalna cena za rane prijave!

Media

66c1369f47d3e815ea2a9b9f44272b12_L 7 čudesa Vojvodine, Tragom Almaša
Download attachments:

ЈЕДНОДНЕВНИ ИЗЛЕТ СА ВЕЧЕРОМ НА ЧАРДИ

4. ЈУЛ 2020. / 1. АВГУСТ 2020. /   22. АВГУСТ 2020.

12. СЕПТЕМБАР 2020. / 26. СЕПТЕМБАР 2020. /   24. ОКТОБАР 2020. / 11. НОВЕМБАР 2020.

ТЕМЕРИН – ГОСПОЂИНЦИ – ЖАБАЉ – ЧУРУГ – ЂУРЂЕВО - НОВИ САД

Неко је негде записао „домови мртвих душа“, то су дворци и летњиковци Војводине. И није погрешио! А ми смо их назвали домовима заборављених душа. Својевремено преко 40 двораца и летњиковаца је парало војвођанску равницу, и готово сви су они настајали у времену од друге половине 18. века и владавине аустријске царице Марије Терезије, па све до краја 19. века. То су била велика властелинска имања, велепоседничких породица које су неким својим чином задужили велику царевину која им је за узврат даривала велике поседе у својим јужним, пограничним крајевима. Није ово прича о Дунђерскима, они су већма били оријентисани ка Бачкој, већ је прича о невероватним судбинама власника ових домова – двораца... Не, није ово прича о замковима, витезовима, дворским дамама, принцезама и принчевима. Јер чим некако споменемо дворац, ми тако некак замишљамо та бајковита здања која видесмо на филмовима или на сликама бајки које су нам читале баке када смобили мали. Ово је заиста прича о домовима мртвих душа! Њихови домови су са њима умрли, оставили су само трагове, и данас најбоље говоре о нама самима, о нашем друштву и забораву.

Овај излет је део једног „старог“ пројекта „7 чудеса Војводине“, инспирисаног домовима мртвих и заборављених душа... Давно је у Бачкој постојало једно мистериозно село Алмаш, некако опет чудноватим везама везано за једног влашког владара из 15. века, и некаквим чудом, то село, обавијено мистеријама и злим душама, нестаде... Где се оно налазило, како то да нико до дана данашњег није истражио његов нестанак, и његову локацију? Како нико до сада није откопао нити један камен темења села Алмаша? Заиста мистериозно... Ми ћемо на овом излети трагати за Алмашом, обићићемо неке бачке пустаре, видећемо и једну стару ветрењачу, посетити Богородичино село, и на крају варош Новосадску. Да знамо, били сте већ у њој, али наша прича и потрага за изгубљеним селом, имаће свој епилог управо овде... Ако желите себи да подарите нешто необично, овај излет је за Вас!

Програм путовања (субота):

Полазак из Београда у 9 часова (Сајам), и из Новог Сада у 10.30 часова (Жел.станица/локомотива). Путовање преко Бачког Јарка до Темерина.

У маленом Темерину обићићемо један стари дворац, још један дом заборављених, па можда и уклетих душа... То је дворац окрутног мађарског грофа Сечењија... саслушаћемо чудесну причу о њему, и покушати да са готово уништене фасаде дворца, и некадашњег дворског парка, докучимо сву раскош коју је некада ово здање имало...

Старим, локалним, прашњавим путем одлазимо до села Госпођинци... Ту, крај једне бескрилне ветрењаче која памти протутњале векове, и када би могла да прича, сасвим сигурно би имала што-шта да нам каже... Е баш, ту, отпочећемо нашу причу о несталом селу Алмашу... Можда га заиста и видимо!

Одлазимо потом до оближњег Жабља, једног сасвим симпатичног руралног места, а опет седишта своје општине... Има у њему духа старих времена, посебно по староставним сокацима... Ту су на малом простору две цркве, које нам све говоре о вековној слози овог народа, једна православна и једна католичка. Ту је и споменик Мајци која својим загрљајем покушава да заштити своје дете – споменик у знак сећања на крваву Рацију мађарских фашиста у Другом светском рату.

Потом, одлазимо у посету једном сеоском домаћинству које се бави производњом сира. Обићићемо њихову мини фарму, и наравно дегустирати њихове сиреве, које можемо и пазарити код њих, ако нам се допадну.

Идемо даље, до лепог Чуруга, једног сасвим интересантног места у којем ћемо посетити радионицу „Бомбоница“ која на традиционални начин производи свилене бомбоне. Један стари, и готово заборављени занат, а сви се сетимо ових бомбоница и слаткиша када посетимо неки од сеоских вашара...

Посетићемо и дивно сеоце Ђурђево, и једну сасвим посебну дестилерију. То је дестилерија „Две голубице“, односно оригинално „Two doves“ која производи, замислите, виски! Упознаћемо се са технологијом производње овог пића које баш и није типично за наше крајеве, али је некако типично за наш инаџијски менталитет...

На крају наше приче о Алмашима, одлазимо у „Атину Сербску, отечество ученијех Сербаља“. Зашто? Зато што се у Новоме Саду налази Алмашки крај града, те ето, да би наша прича добила и епилог, посетићемо управо тај стари и живописни, Алмашки крај. Ту је дивна Алмашка црква, највећа православна црква у Новоме Саду са једном чудноватом иконом Богородице коју је радио Урош Предић.

У околини Новога Сада ћемо посетити и једну чарду где ћемо лепо вечерати уз дивне Новосадске тамбураше...

Потом следи повратак кућама... Новосађани су практично већ ту, својој кући, а Београђане враћамо око 1 час иза поноћи. Крај излета.

ЦЕНА ИЗЛЕТА

4.900,00 динара

Цена путовања обухвата:

 • Превоз високоподним туристичким аутобусом на наведеној релацији (клима/грејање, аудио –видео опрема)
 • Обиласке према програму уз тумачење туристичког водича
 • Услуге професионалног туристичког водича током целог путовања
 • Све наведене посете
 • Вечеру на чарди са тамбурашима
 • Организационе трошкове

Цена путовања не обухвата:

 • Све остале не поменуте услуге
 • Индивидуалне трошкове
 • Конзумацију пића током вечере

НАПОМЕНА: Бројни дворци у Војводини су у последњих неколико година приватизовани, те се нови власници, наравно, оглушују o Закон о заштити културних добара, и не дозвољавају прилаз својим новостеченим имањима.

УСЛОВИ ПЛАЋАЊА:

 • Готовински - приликом пријаве за путовање уплаћује се минимум 40% од укупне вредности аранжмана, док се остатак исплаћује 10 дана пре путовања
 • Платним картицама – „Dina“, „Master Card“, „Visa“, „American Express“
 • Одложено плаћање чековима: 40% у готовини приликом пријаве, а остатак је могуће платити на максимално две месечне рате по повратку са путовања (2 чека).

У случају недовољног броја пријављених путника, рок за отказ аранжмана је 5 дана пре пута. ОРГАНИЗАТОР задржава право корекције цена услед промена на монетарном тржишту или промена цена смештаја или превоза. ОРГАНИЗАТОР задржава право измене програма путовања, односно редоследа појединих садржаја у програму услед објективних околности. Аранжман је рађен на бази минимум 40 путника. Уз аранжман важе Општи услови путовања организатора, усаглашени са „YUTA“ стандардом. Организатор путовања „Fantast tourist d.o.o.“, Јеврејска 8, Нови Сад. Лиценца број: ОТП 269/2020. Према Закону о туризму организатор има прописану полису осигурања бр. 30000015948 (осигурана сума у висини од 400.000€) МИЛЕНИЈУМ ОСИГУРАЊЕ АД, Акционарско друштво за осигурање, Београд.