Amazonija Vojvodine, Bački Monoštor i Sombor

Додатне информације

 • Trajanje i prevoz:Jednodnevni izlet, Autobusom
 • Datum polaska:19.Sep, 26.Sep, 17.Okt, 14.Nov.
 • Noćenja i smeštaj:Jednodnevni izlet
 • Obilasci:Bački Monoštor, krstarenje, ručak na čardi, Sombor
 • Cena:Od 4.300 din Specijalna cena za rane prijave!

Медије

2a49ae62e30342cd0543c9be6c3bfcb6_L Amazonija, Monoštor i Sombor
Преузмите прилоге:

ЈЕДНОДНЕВНИ ИЗЛЕТ / СВЕ УКЉУЧЕНО

19. СЕПТЕМБАР 2020. / 26. СЕПТЕМБАР 2020. / 17. ОКТОБАР 2020. / 14. НОВЕМБАР 2020.

БАЧКИ МОНОШТОР – РЕЗЕРВАТ ПРИРОДЕ ГОРЊE ПОДУНАВЉЕ - СОМБОР

Амазонија у Војводини? О да, и те каква! Узбудљива, нестварна, тиха, мистериозна... Специјални резерват природе Горње Подунавље је та наша Амазонија... А у њеном срцу, налази се прелепи мали Бачки Моноштор. Село стамено и поносито, староставно, са љубазним домаћинима и сасвим невероватном туристичком понудом. А ту понуду је осмислио један сасвим посебан тим, и њега, тог тајновитог Скитуљка, ћемо замолити да нам открије све тајне Моноштора. Код нашег домаћина пчелара ћемо научити како се прави мед, пробаћемо његове медењаке и сјајну медовачу. Потом ћемо изабрати једног од сеоских занатлија који буде могао у том тренутку да нас угости, да представи свој занат, онако из срца, јер добар занатлија је одвајкада волео то чиме се бавио... Да ли ће то бити кломпар који ће нас изненадити са причом о кломпама за које смо ми мислили да су искључиво везане за Холанђане; или можда штукатор, занатлија који се бави израдом штукатуре за фасаде кућа и унутрашњи простор; можда стари чамџија; или можда ковач... Свакако, ко год био, сасвим сигурно ће нас са својим умећем и причом разгалити... Каква би ово била прича о Амазонији када не би смо запловили у њу и покушали да погледом ухватимо сву ту лепоту и богатство флоре и фауне... Наравски, морамо нешто лепо и ручати, а шта друго до рибе када се већ налазимо на води и у крају Војводине који је по рибљим специјалитетима познат. На крају приче певушићемо дивну стару песму „Сомборске руже“, и сазнати зато више не миришу... Или каква је то варош у којој чак и жене пију вина? О да, уживаћемо у нашем дивном Раванграду, Зеленграду, Сомбору.

Програм путовања (субота):

Полазак из Београда у 7 часова (Сајам) и Новог Сада у 8.30 часова (Жел.станица/локомотива). Пут нас води преко Врбаса, Куле и Сомбора до Бачког Моноштора. Успут ћемо направити једну краћу паузу.

По доласку у Бачки Моноштор, препуштамо се Скитуљку, и почињемо са дивним Моношторским причама у којима ћемо се упознати са овим дивним селом, његовом културом и традицијом коју његови становници грчевито покушавају да сачувају.

Прво ћемо посетити пчеларско домаћинство где ћемо се упознати са традицијом производње меда на овим просторима уз интересантну причу нашег домаћина. Наравно, овде ћемо дегустирати одличну медовачу, медене ликере и медењаке. Могућност и куповине сјајних производа од меда.

Одлазак до мале сеоске цркве Светог Петра и Павла чији делови имају одлике споменика културе. Саслушаћемо причу свештеника о историјату цркве и црквене жупе.

Потом ћемо посетити једног од занимљивих сеоских занатлија; или чамџију који прави дрвене чамце, или сјајног кломпара који још увек прави дрвене кломпе које су се вековима користиле током радова у њиви, или штукатура – старог заната који је коришћен за израду декоративних елемената за фасаде на кућама, или за унутрашњу декорацију простора (ког занатлију ћемо посетити, зависи пре свега ко ће у време посете моћи да нас угости).

Посетићемо дивну, староставну етно кућу Мали Бодрог. Ово је типична Моношторска кућа од набоја, прекривена трском, са изгледом баш онако како су готово све куће у овом селу пре сто и више година изгледале. Обилазак етно поставке везане за Буњевце, старог покућства, уз пригодну причу и мало послужење (ракија, ликери).

Следи ручак у локалној типичној чарди са рибљим менијем, наравски.

Након предаха, одлазак на крстарење бродицом по Великом бачком каналу који представља део Унесковог Резервата биосфере Бачко Подунавље. Капетан ће нам презентовати интересантну причу о настанку канала, а ми ћемо уживати у дивним крајолицима.

Након крстарења одлазимо из Моноштора пуни утисака. Посетићемо Сомбор, ту дивну и најзеленију варош у нашој земљи. Прошетаћемо се до прелепе палате Жупанија, некадашњег средишта жупаније Бач-Бодрош, потом ћемо сазнати нешто о Кармелићанској цркви, прошетаћемо се Корзом крај чувене Српске читаонице, и застати крај палате Паланачки где ћемо загледани у његов лепи споменик испричати причу о сомборском зету, Лази Костићу. На крају ћемо обићи и тзв. „Ћелави трг“ са зградом Магистрата, гелеријом Милана Коњовића и палатом Плебаније на којој се налази чудни Сунчани сат са интригантним натписом „Један ти је од ових последњи“. Слободно време за уживање и можда вожњу фијакером око Венца.

Повратак у Нови Сад до 21 час, и у Београд до 22.30 часа. Крај излета.

ЦЕНА ИЗЛЕТА

4.300,00 динара

Цена путовања обухвата:

 • Превоз високоподним туристичким аутобусом на наведеној релацији (клима/грејање, аудио –видео опрема)
 • Обиласке према програму уз тумачење туристичког водича
 • Крстарење Великим бачким каналом
 • Ручак на чарди у Моноштору, рибљи мени
 • Све потребне улазнице
 • Услуге професионалног туристичког водича током целог путовања
 • Организационе трошкове

Цена путовања не обухвата:

 • Све остале не поменуте услуге
 • Индивидуалне трошкове
 • Доплата за полазак из Чачка 1500 динара, минимум 3 особе, број места ограничен

УСЛОВИ ПЛАЋАЊА:

 • Готовински - приликом пријаве за путовање уплаћује се минимум 40% од укупне вредности аранжмана, док се остатак исплаћује 10 дана пре путовања
 • Платним картицама – „Dina“, „Master Card“, „Visa“, „American Express“
 • Одложено плаћање чековима: 40% у готовини приликом пријаве, а остатак је могуће платити на максимално две месечне рате по повратку са путовања (2 чека).

У случају недовољног броја пријављених путника, рок за отказ аранжмана је 5 дана пре пута. ОРГАНИЗАТОР задржава право корекције цена услед промена на монетарном тржишту или промена цена смештаја или превоза. ОРГАНИЗАТОР задржава право измене програма путовања, односно редоследа појединих садржаја у програму услед објективних околности. Аранжман је рађен на бази минимум 40 путника. Уз аранжман важе Општи услови путовања организатора, усаглашени са „YUTA“ стандардом. Организатор путовања „Fantast tourist d.o.o.“, Јеврејска 8, Нови Сад. Лиценца број: ОТП 269/2020. Према Закону о туризму организатор има прописану полису осигурања бр. 30000015948 (осигурана сума у висини од 400.000€) МИЛЕНИЈУМ ОСИГУРАЊЕ АД, Акционарско друштво за осигурање, Београд.