Izlet, Kraljevska tura, Oplenac i Topola

Додатне информације

 • Trajanje i prevoz:Jednodnevni izlet, Autobusom
 • Datum polaska:12.Sep, 26.Sep, 24.Okt, 11.Nov
 • Noćenja i smeštaj:Jednodnevni izlet
 • Obilasci:Topola, Oplenac, Aranđelovac, Bukovička banja
 • Cena:Od 1.800 din Specijalna cena za rane prijave!

Медије

5945654dfa99f60bd6ab567c6edde3e0_L Kraljevska tura, Oplenac i Topola
Преузмите прилоге:
 

ЈЕДНОДНЕВНИ ИЗЛЕТ

12. СЕПТЕМБАР 2020. / 26. СЕПТЕМБАР 2020. /   24. ОКТОБАР 2020. / 11. НОВЕМБАР 2020.

ТОПОЛА – ОПЛЕНАЦ – ДЕГУСТАЦИЈА ВИНА - АРАНЂЕЛОВАЦ

Дивна Краљевска тура у срце Шумадије, по многима најживописнији крај наше земље. Није ни чудо што загледан у море зеленила, валовите долине и питома брда, краљ Петар, одабра баш ово парче српске земље да на њему сазда своју задужбину. На врху Опленац, изнад Карађорђеве Тополе, подигнута је црква Светог Ђорђа. Ово није само обична црква, ово је храм духовности и лепоте, маузолеј династије Карађорђевић. Скрушени, када уђете у ову цркву, очи Вам уаиграју пред лепотом мозаика, а душа пожели да се поклони саркофазима са телима вожда Карађорђа и краља Петра Првог Карађорђевића. Испод цркве налази се крипта са гробним местима готово свих чланова династије Карађорђевић. И Крипта је обрађена у техници мозаика на којима преовлађују плави и златни тонови. Мозаичке композиције у цркви Светог Ђорђа репрезентују велике хришћанске и српске светитеље и велике верске празнике. Полијелеј чудесно крунише наос храма, и поседује занимљиву причу... Недалеко од своје задужбине, краљ Петар је саздао себи малену и скромну кућу за коју људи кажу да је двор. Ту је боравио готово све време током изградње храма, гледајући у небеса које је у једном тренутку запарала купола његове цркве. Чувар краљевских винограда који се простиру на падинама Опленца имао је своју, Виноградареву кућу, одакле је свакодневно обилазио винограде, служио им верно, и претакао сласно грожђе у краљевским подрумима правећи нектар Богова. И данас ови виногради су благородни, те се и данас може окусити краљевско вино. Цео крај око Тополе познат је вековима по производњи вина, а ми ћемо на овом излету посетити једну од најлепших винарија у Тополи у којој ћемо „коштати“ вина и уживати у његовој сласти коју само Шумадија и велико срце могу створити. Свакако, Топола је Карађорђев крај, те ћемо подно Опленца посетити комплекс Карађорђевог града са Конаком и Карађорђевом црквом. Испред споменика, загледани у очи великог вожда, можда ћемо успети открити тај јар и срџбу његову, и одгонетнути тајну успеха и неуспеха Првог Српског устанка. Била би права штета да током посете Тополи не посетимо и Аранђеловац, диван град подно дивне Букуље. Град познат по мермеру, и наравно по лепој Буковичкој бањи. Излет који стално можете понављати, и никада се заситити лепота шумовите Шумадије.

Програм излета (субота):

Полазак из Новог Сада у 7 часова (Жел.станица/локомотива), и из Београда у 8.30 часова (Сајам).

Путовање аутопутем, па потом локалним путем преко Младеновца до Тополе.

Долазак у Тополу око 10.30 часова, и по доласку, одлазак прво до Карађорђевог града, којег је саградио, у периоду од 1811 – 1813, Карађорђе Петровић вођа Првог српског устанка. Тиме, као први владар обновљене Србије доноси економски и културни развитак Тополи. До данас је очуван: рестаурирани конак са кулом, црква са звоником и школа у којој се данас налази Народна библиотека “Радоје Домановић”. У Карађорђевом конаку се налази стална поставка везана за Први српски устанак, поред њега се налази црква Пресвете Богородице, задужбина вожда Карађорђа у којој је био и похрањен, све до преноса његових посмртних остатака у новоизграђену цркву Светог Ђорђа на Опленцу.

Следи одлазак до Опленца, и посета Краљевском комплексу. Прво ћемо обићи монументалну цркву Светог Ђорђа која представља маузолеј династије Карађорђевић. Чућемо фантастичну причу о градљи ове цркве, њеним величанственим мозаицима и члановима династије који су похрањени у Крипти коју ћемо такође посетити.

Одлазак потом у кућу краља Петра у којој се данас налази стална поставка предмета које су користили чланови династије Карађорђевић: портрети, дијадема краљице Марије, рамови урађени у радионици Фаберже, сабље, писма...

Краће слободно време за уживање у дивној панорами на Краљевске винограде и брдовиту Шумадију.

Опциона посета једној од винарија где ћемо се упознати са историјатом производње вина на простору Тополе, са технологијом производње, најчешћим сортама, као и са специфичностима вина из овог краја Србије. Дегустација вина уз малу закуску.

Одлазак у Аранђеловац и Буковичку бању у којој ћемо погледати Старо здање, летњиковац изузетних архитектонских вредности, изграђен по вољи кнеза Михаила Обреновића у другој половини 19. века. Шетња бањским парком који је оплемењен мермерним скулптурама. Слободно време за индивидуалне активности.

Повратак у Београд до 21 час, и у Нови Сад до 22.30 часова. Крај излета.

ЦЕНА ИЗЛЕТА

1.800,00 динара

Цена путовања обухвата:

 • Превоз високоподним туристичким аутобусом на наведеној релацији (клима/грејање, аудио –видео опрема)
 • Обилазак Тополе и Аранђеловца према програму
 • Услуге професионалног туристичког водича током целог путовања
 • Организационе трошкове

Цена путовања не обухвата:

 • Све остале не поменуте услуге
 • Улазницу за Краљевски комплекс у Тополи (Карађорђев град, црква Св. Ђорђа и кућа краља Петра): 500,00 динара (обавезна резервација и уплата у агенцији)
 • Посету винарији у Тополи са дегустацијом вина и малом шумадијском закуском: 1.300 динара (обавезна резервација и уплата у агенцији)

УСЛОВИ ПЛАЋАЊА:

 • Готовински - приликом пријаве за путовање уплаћује се минимум 40% од укупне вредности аранжмана, док се остатак исплаћује 10 дана пре путовања
 • Платним картицама – „Dina“, „Master Card“, „Visa“, „American Express“
 • Одложено плаћање чековима: 40% у готовини приликом пријаве, а остатак је могуће платити на максимално две месечне рате по повратку са путовања (2 чека)

У случају недовољног броја пријављених путника, рок за отказ аранжмана је 5 дана пре пута. ОРГАНИЗАТОР задржава право корекције цена услед промена на монетарном тржишту или промена цена смештаја или превоза. ОРГАНИЗАТОР задржава право измене програма путовања, односно редоследа појединих садржаја у програму услед објективних околности. Аранжман је рађен на бази минимум 40 путника. Уз аранжман важе Општи услови путовања организатора, усаглашени са „YUTA“ стандардом. Организатор путовања „Fantast tourist d.o.o.“, Јеврејска 8, Нови Сад. Лиценца број: ОТП 269/2020. Према Закону о туризму организатор има прописану полису осигурања бр. 30000015948 (осигурана сума у висини од 400.000€) МИЛЕНИЈУМ ОСИГУРАЊЕ АД, Акционарско друштво за осигурање, Београд.