Vinska turica, Mala Sremačka Priča

Додатне информације

 • Trajanje i prevoz:Jednodnevni izlet, Autobusom
 • Datum polaska:25. Oktobar
 • Noćenja i smeštaj:Jenodnevni izlet
 • Obilasci:Sremska Mitrovica, Šid, Bikića Do, Vinarija In
 • Cena:Od 4.900 din Specijalna cena za rane prijave!

Медије

c1cd20147d1e0220d8119e2f743f9459_L Mala Sremačka Priča, Vinska turica
Преузмите прилоге:

ЈЕДНОДНЕВНИ ИЗЛЕТ

ДЕГУСТАЦИЈА ВИНА + РУЧАК УЗ ТАМБУРИЦУ

25. ОКТОБАР 2020.

СРЕМСКА МИТРОВИЦА – ШИД –  БИКИЋА ДО

„Срем, Срем, Срем, диван је кићени Срем“ ... Фрушка Гора са једне стране навалила се на равни Срем к'о нека лађа насукана у Панонском мору, и мање-више тако је некако... Колико ли је само овај наш Срем леп, са једне стране шумовита Фрушка Гора са својим бескрајним виноградима, дивним манастирима и селима у којима време као да је стало, а са друге стране равни Срем са својим варошима, а међ'тим свим варошима је прва међу првима Сремска Митровица. Некада, једна од четири престонице Римске Империје, моћни Сирмијум. Данас, уснула варош на обалама реке Саве... И тако уснула, њена прича је фантастична! Ту, ка обронцима Фрушке Горе је и малени Шид, типична сремачка варошица са својим причама о сокацима, и наравно великом Сави Шумановићу. На крају, посетићемо малено фрушкогорско, идилично сеоце Бикића До и једну просто невероватну винарију. Има да „коштамо“ та дивна фрушкогорска вина, да уживамо у гастрономским специјалитетима и дивним мелодијама тамбурице. Излет за сваку препоруку!

Програм путовања (субота 20. јун; односно недеља за остале датуме):

Полазак из Новог Сада у 06.30 часова (Жел.станица/локомотива) и Београда у 08.00 часова (Сава центар). Путовање аутопутем ка Сремској Митровици крај Пећинаца и Руме.

Одлазак у Сремску Митровицу, престоницу Срема, свима знану и као Сирмијум, али не због тога што су Римљани у њој сирили сир, већ због тога што су ти Римљани цео овај дивни комад Војводине звали „Sirmio“, па по њему и римски град доби име. Моћни Сирмијум, некада једна од 4 престонице Римске Империје. Сасвим невероватна прича о тим давним временима, о моћи овог града, и изгледу какав је имао. Покушаћемо да га реконструишемо, што у нашим главама док будемо гледали остатке Римског Форума, што путем реконструкције у знаменитој Царској палати коју ћемо, наравно, посетити. Та посета ће нам свима остати у дивном сећању. Прошетаћемо се свакако центром Митровице, погледати градску цркву посвећену Св. Димитрију, свецу заштитнику овог града, по којем цео град носи данашње име. Отићићемо и до саве и ту погледати најдужи пешачки мост у нашој земљи, мост Св. Иринеја, где ћемо чути и причу о овом великом хришћанском мученику. Мало ћемо и предахнути у Митровици пре него кренемо даље... А крећемо тачно у подне...

Идемо ка лепој нам Фрушкој Гори. Посетићемо Шид, лепу малу сремачку варошицу. А у Шиду ћемо посетити галерију Саве Шумановића, једног од најпознатијих и најпризнатијих сликара наше земље. Галерија се налази у спомен кући Саве Шумановића у којој је он провео своју рану младост, и последње године свог живота. У ову кућу Сава се враћа из Париза 1930. године, и тада је она прилагођена жељи уметника. Сав намештај и предмети који су данас изложени у овој кући, припадали су Шумановићу. Из ње је 1942. године Сава Шумановић одведен од стране усташа и стрељан у Сремској Митровици. Његова мајка је успела да сачува Савину заоставштину, а у овој кући је примила Тита 1965. године. Персида Шумановић је сачувала и комплетан атеље свога сина, Саве Шумановића, као и 600 слика, цртежа и скица. Поред сјајне приче о Сави Шумановићу, током наше посете галерији, уживаћемо у његовим нестварним сликама и скицама. Ту се налази чувена скица „Пијани брод“ из 1927. године, потом „Пејзаж из околине Париза“, „Ајша“, „Кики“, „Пролеће у Шидским баштама“,...

Након посете галериј, настављамо наш пут, и недалеко од Шида, на падинама Фрушке Горе, у идиличном сеоцу Бикића До, одлазимо у дивну винарију „ИН“. Смештена је у сред винограда, те је пејзаж који је окружује нестваран... Винска кућа представља аутентични амбијент уређен са пуно укуса, и прилико нашег доласка ту ће нас прво дочекати са малом закуском и ракијицом. Потом ћемо се спустити у старе лагуме у којима ћемо открити тајну фрушкогорских вина, и њиховог специфичног букеа. Дегустираћемо сјајна вина винарије „ИН“, од Сувинјон блана, преко финог Рајнског ризлинга, па до Шардонеа и Мерлоа... Потом следи ручак, сремачки, наравски, и забава уз тамбураше.

Повратак у Београд до 20 часова, а у Нови Сад до 21.30 часова. Крај излета.

ЦЕНА ИЗЛЕТА

4.900,00 динара

Цена путовања обухвата:

 • Превоз мини-бусом на наведеној релацији (клима/грејање, аудио опрема)
 • Обиласке према програму уз тумачење туристичког водича
 • Услуге професионалног туристичког водича током целог путовања
 • Све потребне улазнице: Царска палата у Митровици, галерија Саве Шумановића у Шиду
 • Посету винарији „ИН“ са укљученом дегустацијом вина и сремачким ручком уз тамбураше
 • Организационе трошкове

Цена путовања не обухвата:

 • Све остале не поменуте услуге
 • Индивидуалне трошкове
 • Конзумацију пића током ручка

УСЛОВИ ПЛАЋАЊА:

 • Готовински - приликом пријаве за путовање уплаћује се минимум 40% од укупне вредности аранжмана, док се остатак исплаћује 10 дана пре путовања
 • Платним картицама – „Dina“, „Master Card“, „Visa“, „American Express“
 • Одложено плаћање чековима: 40% у готовини приликом пријаве, а остатак је могуће платити на максимално две месечне рате по повратку са путовања (2 чека).

У случају недовољног броја пријављених путника, рок за отказ аранжмана је 5 дана пре пута. ОРГАНИЗАТОР задржава право корекције цена услед промена на монетарном тржишту или промена цена смештаја или превоза. ОРГАНИЗАТОР задржава право измене програма путовања, односно редоследа појединих садржаја у програму услед објективних околности. Аранжман је рађен на бази минимум 40 путника. Уз аранжман важе Општи услови путовања организатора, усаглашени са „YUTA“ стандардом. Организатор путовања „Fantast tourist d.o.o.“, Јеврејска 8, Нови Сад. Лиценца број: ОТП 269/2020. Према Закону о туризму организатор има прописану полису осигурања бр. 30000015948 (осигурана сума у висини од 400.000€) МИЛЕНИЈУМ ОСИГУРАЊЕ АД, Акционарско друштво за осигурање, Београд.