tr?id=761434788560881&ev=PageView&noscript=1 MILANO - ŠIK DESTINACIJA ZA SVE

Sajt_baneri_-49 MILANO - ŠIK DESTINACIJA ZA SVE

Ви сте овде:Fantast> Evropske ture> Magazin> MILANO - ŠIK DESTINACIJA ZA SVE

MILANO - ŠIK DESTINACIJA ZA SVE

Додатне информације

  • Doplata za jednokrevetnu sobu EUR:0


9801f838a715dbed417025201ba2a865_L MILANO - ŠIK DESTINACIJA ZA SVE

MILANO – Moda, zabava, raskoš i hedonizam

Milano je zaista prava metropola, alfa grad kako ga još nazivaju, jedan od ekonomski najmoćnijih gradova Evrope. Antički Mediolanum, odnovan još u vreme Kelta, kada se našao u rimskim rukama, postaje izuzetno važan grad na sredokraći evropskih puteva. U ovom gradu je car Konstantin 314 godine proklamovao Milanski edikt kojim je Hrišćanstvo priznato kao ravnopravna religija Rimske imperije. Tokom srednjeg veka, u vreme kada su na prostoru fanašnje severne Italije postojale mnogobrojne nezavisne komune, jedna od takvih je bio i Milano. Pod upravom prvo dinastije Viskonti, a potom i Sforca, Milano se razvio u vojvodstvo i jednu od najmoćnijih država tadašnje Evrope. Tokom vladavine Sforca u Milanu boravi veliki renesansni umetnik Leonardo da Vinči koji u gradu ostavlja svoj „Codicus Atlanticus“ i čuvenu fresku „Tajna večera“.

Danas Milano ljudi prepoznaju po dizajnu i stilu. Modni stil, novi arhitektonski pokret i životni stil. Šta je sa hedonistima? Za njih je Milano pravi raj. Fantastična kuhinja izrodila je mnoge lokalne specijalitete na koje su Milanezi posebno ponosni.

Šetnja Milanom...

Da bi ste upoznali ovaj grad ne treba vam puno vremena jer njegove atrakcije su skoncentrisane na relativno malom prostoru. Naravno, oni koji su zaljubljenici istorije i umetnosti, u ovom gradu mogu istraživati danima, ali jednom prosečnom turisti je jedan do dva dana u ovom gradu i više nego dovoljan.

Našu šetnju ćemo započeti od znamenitog srednjovekovnog zamka Sforca koji je podignut tokom vladavine dinastije Viskonti u drugoj polovini 14. veka. Značajno je dograđen u vreme vladavine dinastije Sforca po kojoj danas nosi ime. Bio je sedište milanskih vojvoda vekovima. Masivno zdanje sa moćnim zidinama i bastionima zaista deluje impresivno. Prostorije u kojima je boravio veliki vojvoda su oslikavali Bramante i Leonardo. Danas je u ovom zdanju čak 6 muzeja, a turisti najviše vole da posete muzej u kojem se nalazi izložena Mikelanđelova poslednja skulptura „Rondadini Pieta“.

Dalje nas put vodi do kvarta Brera u kojem se nalazi veličanstvena palata Brera u kojoj je smeštena jedna od najpoznatijih galerija na svetu, Pinakoteka Brera. U galeriji su izložena umetnička dela velikog formata među kojima se ističu remek dela velikih umetnika kao što su Hajes, Karavađo, Rafaelo, Boćoni, Pelica da Volpedo i Modiljani. U Breri su izložena jedna od najčuvenijih remek dela u istoriji svetske umetnosti: “Govor Svetog Marka na trgu u Aleksandriji u Egiptu” delo Đentile Belinija i Đovani Belinija, “Pietá ” delo Đovani Belinija, “Venčanje device” delo Rafaela, “Večera u Emausu” delo Karavađa, “Devica sa detetom, anđelima i svecima” delo Pijera dela Franćeske, “Poljubac” od Frnaćeska Hajesa, “Pronalaženje tela Svetog Marka” delo Tintoretija.

Iz Brere odlazimo do „Teatro della Scala“, odnosno jedne od najčuvenijih opera na svetu na čijoj sceni su nastupali, i dan danas nastupaju, neki od najviđenijih operskih izvođača na svetu. Opera Skala osnovana je polovinom 18. veka od strane austrijske carice Marije Terezije. Njena spoljašnjost nije toliko privlačna, ali je zato barokna unutrašnjost impresivna. Svakako je preporuka da posetite Muzej unutar Skale koji će vas oduševiti. Auditorijum može da primi 2000 gledalaca, a operska scena svojim dimenzijama spada u red najvećih u svetu. Lođe su raspoređene u šest nivoa i predstavljaju remek-delo barokne umetnosti.

Prekoputa Skale nalazi se mali trg sa spomenikom Leonardu da Vinčiju iza kojeg se nalazi Gradska kuća Milana smeštena u divnoj renesansnoj palati Marino. Pored palate nalazi se prolaz koji vas uvodi unutar najstarijeg tržnog centra u Evropi, Galerija Vitorio Emanuele II. Raskošno zdanje „belle epoque“ sa staklenim krovom i veličanstvenom staklenom kupolom, izgrađeno je 1877. godine u čast ujedinjenja Italije, te je i dobilo ime po tadašnjem kralju Italije, Vitoriju Emanuelu II. U galeriji su smeštene radnje svetskih modnih kuća i mnogobrojni barovi i restorani koji upotpunjuju sadržaj. Ukoliko posetioci obrate pažnju mogu videti mozaike ispod kupole koji predstavljaju grb porodice Savoja. Tu se nalaze i somboli koji oslikavaju glavne gradove Italije: vučica predstavlja Rim, bik grad Torino, ljiljani označavaju Firencu dok bela zastava sa crvenim krstom simbolizuje Milano. Turiste najviše privlači grb grada Torina za kojeg je vezana jedna lepa legenda...

Iz Galerije nas put vodi na trg Duomo na kojem se nalazi veličanstvena katedrala, jedna od najvećih crkvi na svetu. Remek-delo gotske umetnosti sa čipkastom fasadom i preko 1000 skulptura na njoj, zaista vas ne može ostaviti ravnodušnima. Građena je od kraja 14. veka pa do sredine 19. veka. Katedrala je duga 158 metara, široka 93 metra i visoka 106,5 metara. Druga je po veličini gotska crkva na svetu, i peta po veličini crkva na svetu. Kruniše je pozlaćena statua Bogorodice kojoj je i posvećena crkva. Godišnje je poseti oko 5 miliona ljudi.

Slobodno vreme u Milanu...

Slobodno vreme provedite u šopingu, a najbolja zona za to je odmah iza Katedrale. Korzo Vitorija Emanuela je idealna destinacija za kupovinu. U poprečnim uličicama potražite predah u nekom od lepih kafea i naravno sjajnih restorana. Milano je poznat po svom vrhunskom rižotu sa šafranom, ali i po specijalitetu „Cotoletta Milanese“ (Bečka šnicla) i sjajnom „Osobucco“ (specijalitet od juneće podkolenice). Ljubiteljima visoke mode, svakako je za preporuku ekskluzivna ulica Via Montenapoleone sa vrhunskim svetskim modnim brendovima.

Čime upotpuniti dan u Milanu?

Posetite Pinakoteku Brera svakako. Želja vam je da vidite svetski slavnu Leonardovu fresku „Tajna večera“? Onda je potrebno da „on-line“ i nekoliko meseci pre planiranog puta kupite vašu ulaznicu za samostan Santa Maria delle Grazie u kojem se nalazi pomenuta freska.

Ako želite nešto drugačije, onda je tu svakako Fantastov specijalni program koji se realizuje u popodnevnim satima i zove se „Milano differente“. Tokom 2 sata videćete sasvim drugačiji Milano. Porta Nuova distrikt sa čudesima savremene arhitekture, među kojima se izdvaja UniCredit toranj, najviša zgrada Italije, kao i „Bosco Verticale“, čuveni koncept suživota sa prirodom. Drugi deo programa je takođe sasvim drugačiji Milano, jer vas vodimo u Kanalsku oblast grada – Naviljo. Poznata boemska četvrt na kanalima sa divnom atmosferom i sjajnim restoranima i kafeima.

Milano sa Fantastom je prosto fantastičan!

Link za program putovanja DIVNA JEZERA ITALIJE I ŠVAJCARSKE

Napomene u vezi programa

PLAĆANJE EVROPSKIH PUTOVANJA (maj-dec 2023.) (odluka broj 07/2023):
  • 40% Prilikom rezervacije (plaća se u gotovini ili Platnim karticama)
  • Ostatak u ratama do 20. decembra 2023. godine (uz deponovanje čekova, Administrativna zabrana na platu, Banka Intesa Kartice, Fond solidarnosti Grada Novog Sada.... isl)- BEZ KAMATE

NAPOMENE:

·   Redosled sedenja u autobusu se isključivo pravi prema datumu prijave. Moguće je doplatiti sedišta u II i III redu po ceni od 15 € po osobi, i u IV i V redu po ceni od 10 € po osobi. Postoji i mogućnost biranja ostalih sedišta ukoliko su raspoloživa, po ceni od 7 € po osobi. Ukoliko na put ide dupli autobus (dubledecker), doplatna sedišta se nalaze na donjoj platformi (dakle II, III i IV red).
·   U pojedinim državama, poput Italije, uvedena je obaveza plaćanja gradske takse na recepciji hotela. Ovaj iznos nije sadržan aranžmanom, plaćaju ga putnici direktno na recepciji hotela prilikom odjave iz soba. Iznos se kreće od 1-2 € po danu i osobi. Za sada je samo Italija uvela ovakvu vrstu direktne naplate od turista
·   Organizator putovanja i izleta na putovanju zadržava pravo izmene termina i uslova izvođenja fakultativnih izleta predviđenih ovim programom, kao i redosleda razgledanja usled objektivnih okolnosti.
·   Mole se putnici da vode računa o svojim putnim ispravama, novcu i stvarima u toku trajanja aranžmana. Ostavljanje vrednih stvari u autobusu i u hotelskim sobama nije preporučljivo, jer ni prevoznik niti hotel odgovara za iste! U slučaju obijanja autobusa, putnik može zatražiti nadoknadu štete samo za svoje osigurane stvari kod ovlašćenih osiguravajućih kuća. Organizator putovanja ne može odgovarati, niti se organizatoru putovanja pišu prigovori, u slučaju ovih nepredviđenih okolnosti.
·   Upozoravaju se putnici da zbog poštovanja satnica predviđenih programom putovanja, ne postoji mogućnost zadržavanja autobusa na graničnom prelazu radi regulisanja povraćaja sredstava po osnovu “tax free”, pa Vas molimo da to imate u vidu
·   Organizator putovanja nije ovlašćen i ne ceni valjanost putnih i drugih isprava. Putnici koji nisu državljani Srbije u obavezi su da se sami upoznaju sa viznim režimom zemlje u koju putuju.  Preporučuje se putnicima da se o uslovima ulaska u zemlje EU (potrebna novčana sredstva za boravak, zdravstveno osiguranje, potvrde o smeštaju...) informišu na sajtu Delegacije EU u Srbiji www.europa.rs ili u ambasadi ili konzulatu zemlje u koju putuju i kroz koje prolaze. Agencija ne snosi odgovornost u slučaju da pogranične vlasti onemoguće putniku ulaz na teritoriju EU.
·   Molimo da uzmete u obzir da postoji mogućnost da neki od sadržaja hotela ne budu u funkciji usled objektivnih okolnosti, kao i da usled državnih ili verskih praznika na određenoj destinaciji neki od lokaliteta, ili tržnih centara, prodavnica, restorana,muzeja,...... ne rade.
·   Oznaka kategorije hotela u programu je zvanično utvrđena, i važeća na dan zaključenja ugovora između organizatora putovanja i ino partnera, te eventualne naknadne promene koje organizatoru putovanja nisu poznate ne mogu biti relevantne.
·   Zaustavljanje radi usputnih odmora predviđeno je na svakih 2,5 do 3,5 sata vožnje na usputnim stajalištima, a u zavisnosti od raspoloživosti kapaciteta stajališta i uslova na putu.
·   Proveriti 2 dana pre putovanja tačno vreme i mesto polaska autobusa
·   Dužina trajanja slobodnog vremena za individualne aktivnosti tokom programa putovanja zavisi od objektivnih okolnosti (npr. dužine trajanja obilazaka, termina polazaka, vremena dolaska i daljeg rasporeda u aranžmanu)
·   Za sve informacije date usmenim, telefonskim ili elektronskim putem agencija ne snosi odgovornost. Validan je samo pisani program putovanja istaknut u prostorijama agencije
·   Organizator putovanja zadržava pravo promene programa putovanja usled nepredviđenih objektivnih okolnosti (npr. gužva na granicama, gužva u saobraćaju, zatvaranje nekog od lokaliteta predviđenog za obilazak...)
·   Potpisnik ugovora o putovanju ili predstavnici grupe putnika obavezni su da sve putnike upoznaju sa ugovorenim programom putovanja, uslovima plaćanja i osiguranja, kao i Opštim uslovima putovanja organizatora putovanja
·   Maloletni putnici prilikom putovanja moraju imati overenu saglasnost roditelja
·   Sva vremena u programima putovanja su data po lokalnom vremenu zemlje u kojoj se boravi
·   Molimo Vas da pažljivo pročitate Opšte uslove putovanja jer svojim potpisom na Ugovor dajete i saglasnost o tome da ste sa istima u potpunosti upoznati i saglasni
·   U smeštajne objekte se ulazi prvog dana boravka od 15:00 časova (postoji mogućnost ranijeg ulaska), a napuštaju se poslednjeg dana boravka do 09:00 časova. Svaki hotel ima restoran. Svaka soba ima tuš/WC. Smeštaj iz ove ponude registrovan je, pregledan i standardizovan od strane Nacionalne turističke asocijacije zemlje u kojoj se nalazi. Opis destinacija i smeštaja dostupan je u agenciji ili na web-stranici www.fantast.rs. Organizator putovanja u slučaju ne objavljivanja tačnog imena hotela, obavezuje se da ime postavi najkasnije 7 dana pre polaska na put. U slučaju promene hotela, organizator je dužan o tome obavestiti sve putnike, a zamenjen hotel mora u svemu odgovarati standardima hotela datog u opisu programa
·   Opisi smeštajnih objekata su informativnog karaktera. Za eventualna odstupanja i kvalitet usluge u okviru smeštajnih objekata, organizator putovanja ne snosi odgovornost, jer to isključivo zavisi od smeštajnih objekata
·   Neki od dopunskih sadržaja smeštajnih objekta su dostupni uz doplatu. Postoji mogućnost odstupanja i promena oko dostupnosti nekih sadržaja, jer isključivo zavise od smeštajnih objekata (npr. sef, parking, mini-bar, TV, klima uređaj...)
·   Organizator putovanja ne može da utiče na razmeštaj po sobama, jer to isključivo zavisi od recepcije smeštajnog objekta
·   Zahtevi za konektovane sobe, family sobe i sl., uzeće se u razmatranje, ali grupni autobuski aranžmani ne podrazumevaju ovakvu vrstu smeštaja, niti izbora soba i njihovog sadržaja (balkon, terasa, pušačka soba, spratnost, francuski ležajevi i sl.). Agencija organizator ne može obećavati ovakve usluge.
·   Smeštaj na grupnim aranžmanima ovog tipa je u dvokrevetne ili dovkrevetne sobe sa pomoćnim ležajem namenjene za smeštaj treće osobe. Sobe sa pomoćnim ležajem su manje komforne, a treći ležaj je pomoćni, manjih je dimenzija i može bitnije ugroziti komfor trećeg putnika (pomoćni ležaj je obično žičani sa tankim dušekom, ili je fotelja ili kauč na razvlačenje)
·   Treća osoba ostvaruje popust isključivo u pratnji dve punoplatežne osobe
·   Zbog turističkog profila aranžmana, nije preporučljivo da na isti idu deca mlađa od 12 godina zbog izdržljivosti i sadržajnosti, i naravno zbog obzira prema drugim putnicima u autobusu
·   Napominjemo da je putovanje grupno, i tome je sve podređeno. Prema tome potrebno je jasno sagledavanje situacije da u vozilu muzika i filmovi koji se puštaju odgovaraju biranoj destinaciji i neutralni su po svom sadržaju, temperatura u vozilu ne može da se individualno za svako sedište podešava, jer ono što je za nekoga toplo, za drugog je hladno, i sl. Dakle, za grupno putovanje potrebno je puno razumevanje među putnicima i osećaj kolektivizma.
·   Prostor za prtljag u busu je ograničen te je predviđena količina prtljaga po putniku 1 kofer i 1 komad ručnog prtljaga dimenzija ne većih od 50*30*40 cm
·   Putnicima kojima imaju za cilj posete muzejima i galerijama, preporučuje se da provere na internetu radno vreme istih i da željene posete usklade sa slobodnim vremenom na putovanju.